Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο

Εικόνες περιβαλλοντικής καταστροφής στον ποταμό Όντερ, ο οποίος αποτελεί το φυσικό σύνορο Πολωνίας και Γερμανίας. 

Μεσούσης της περιόδου ξηρασίας και καύσωνα που ταλανίζει την Ευρώπη τόνοι από νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών τα ψάρια δηλητηριάστηκαν. 

«Πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με εισροή εξωτερικής ουσίας στον ποταμό η οποία έχει αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Υδάτων της Πολωνίας, Premyslaw Daca. 

Το φαινόμενο έγινε για πρώτη φορά αντιληπτό περί τα τέλη Ιουλίου όταν Πολωνοί ψαράδες αντίκρισαν τα νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του ποταμού. 
Σύμφωνα με τον Ακτοφύλακα, Marcin Berger, «πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, τον ποταμό Όντερ. Είναι μια τραγωδία». 

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν κοντά στη γερμανική πόλη Σβετ. Εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν πιθανόν ως εκεί από το ρεύμα από την Πολωνία, με τις γερμανικές αρχές να κατηγορούν τις πολωνικές ότι δεν τις είχαν ενημερώσει. 

«Στην αρχή όλοι πιστέψαμε ότι δεν ήταν παρά ένα τοπικό πρόβλημα. Η κλίμακα της ρύπανσης είναι πολύ μεγάλη, αρκετά μεγάλη για να πούμε ότι ο Όντερ θα χρειαστεί χρόνια ολόκληρα για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσι. 

Οι αρχές σε Γερμανία και Πολωνία καλούν τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στον ποταμό να μείνουν μακριά από τα νερά. 

«Προτείνουμε στους κατοίκους και τους τουρίστες που μένουν κοντά στον ποταμό Όντερ, να μην μπαίνουν στο νερό, ούτε να κάνουν μπάνιο στον ποταμό.  Δεν συνιστούμε να αγγίζετε αυτά τα ψάρια και κυρίως μην τα μαγειρεύετε», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου Υδατοπρομήθειας της Πολωνίας, Jaroslaw Garbacz. 

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε την διεξαγωγή εξαντλητικής έρευνας ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής. Οι πρώτες ενδείξεις κατέδειξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση της έρευνας.