Τηλεόραση Ραδιόφωνο
π

Συγκλονισμό προκαλούν φωτογραφικά καρέ από την σύλληψη ελληνοκύπριων αιχμαλώτων από τους τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974 σε περιοχή των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά. 

Τα σημαντικά φωτογραφικά ντοκουμέντα εντόπισε σε τουρκικές πηγές ο ερευνητής Οδυσσέας Χρήστου και τα δημοσίευσε στην σελίδα «1974, Μαρτυρίες και Τεκμήρια» που διατηρεί στο Facebook. 

«Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές γιατί απεικονίζουν είτε μια εκτέλεση είτε μια εικονική εκτέλεση και η στάση των ανδρών των μονάδων που ήταν εκεί είναι αξιοθαύμαστη. Ιδιαίτερα μια φωτογραφία όπου ο Τούρκος αξιωματικός κόλλησε το Τόμπσον το όπλο στην κοιλιά του εθνοφρουρού και αυτός κοιτάζει αγέρωχα», ανέφερε ο Ιστορικός Ερευνητής, Οδυσσέας Χρίστου. 

Παράλληλα ζητούνται πληροφορίες για τα τέσσερα άτομα με πολιτικά ρούχα που συλλαμβάνουν οι Αττίλες και τα ονόματα των οποίων σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι στον κατάλογο των αγνοουμένων. 

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, «οι δυο εκδοχές που θεωρούμε πιθανότερες, ήταν να συνελήφθησαν αιχμάλωτοι οπότε θα είναι εν ζωή θα επέστρεψαν από την Τουρκία θα τους βρούμε στον κατάλογο των αιχμαλώτων, ή εκτελέστηκαν οπότε είναι αγνοούμενοι. Μέχρι στιγμής παρόλο που έχει πάρει δημοσιότητα το όλο θέμα, έχουν γίνει κάποιες μαρτυρίες αλλά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είναι εν ζωή γιατί θα είχαν επικοινωνήσει μαζί μας». 

Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από τούρκο πολεμικό ανταποκριτή στην περιοχή του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Celebrity και ο οποίος συνόδευε διμοιρία εκκαθαρίσεων κατά την τουρκική προέλαση στις 6 Αυγούστου, την κατάληψη των κωμοπόλεων της Λαπήθου και του Καραβά και ενώ ήταν σε ισχύ η εκεχειρία. 

«Γνωρίζουμε ότι από μαρτυρία του υποδιοικητή της ταξιαρχίας καταδρομών ο οποίος συγκεκριμένα αναφέρει ότι ήταν πάνω σ' ένα λόφο, πάνω από την Λάπηθο και όταν βλέπαν από ψηλά τους Έλληνες να τρέχουν να κρυφτούν, οι δημοσιογράφοι ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που δεν μπόρεσε να τους κρατήσει. Κατεβήκαν και αυτοί με τις μονάδες που κάναν την εκκαθάριση», είπε ο κ. Χρίστου. 

πο

Μετακίνησαν τα οστά των αγνοουμένων

Σύμφωνα με μαρτυρίες στην ίδια περιοχή πραγματοποιήθηκαν εν ψυχρώ εκτελέσεις εθνοφρουρών των 256 Τάγματος Πεζικού, του 286 Τάγματος Πεζικού, του 70 Τάγματος Μηχανικού αλλά και δολοφονίες αμάχων. 

«Στην περιοχή εκεί ήταν και το σπίτι του Πακτάουρου, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί άλλες δυο ηλικιωμένες. Είναι η ίδια διμοιρία ή τουλάχιστον η ίδια μονάδα που κάνει την εκκαθάριση», ανέφερε ο Ιστορικός Ερευνητής, Οδυσσέας Χρίστου. 

Περίπου 200 πεσόντες και δολοφονηθέντες θάφτηκαν στην τοποθεσία Αγνή της Λαπήθου που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα προς τα δυτικά. 

[0

Τα χρόνια μετά τη εισβολή στην συγκεκριμένη περιοχή είχε απαγορευθεί η πρόσβαση και περιφράχθηκε ως δήθεν ναρκοπέδιο το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν εικονικό. 

Μετά από έντονες παραστάσεις και διαβήματα, ενώ προηγήθηκαν μαρτυρίες και από Τουρκοκύπριους για την ύπαρξη ομαδικού τάφου περίπου διακοσίων ατόμων, τελικά αρχές της προηγούμενης δεκαετίας επιτράπηκε η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΑ. 

Ωστόσο μετά από εκταφές και εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι τα οστά είχα μεταφερθεί από την περιοχή. 

Εντοπίστηκαν μόνο μικρά τμήματα ανθρώπινων σκελετών, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε πέντε με έξι αγνοούμενους του Αυγούστου του 1974. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επαναφέρει εκ νέου στο προσκήνιο την ανάγκη η Άγκυρα να δώσει επιτέλους πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, στα οποία όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων της εισβολής.
 

9[0
9θ[0π
[98θ
'π
πο
[0