Τηλεόραση Ραδιόφωνο
[πο

Το κέντρο «Μύλοι» του Καραβά μετατρέπεται από τους Τούρκους σε ξενοδοχείο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε ανακοίνωσή του ο κατεχόμενος Δήμος και καλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας να ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί και τους Τ/κ να συμπαρασταθούν έμπρακτα στη δίκαιη αντίδρασή τους.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Καραβά προστίθεται ότι το εν λόγω κέντρο είναι εκκλησιαστική περιουσία, αφού ανήκει στη Μητρόπολη Κερύνειας. «Επιδιώκουν να εξαφανίσουν ένα κτίσμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Καραβά, ένα κέντρο που το γνώριζε η μισή Κύπρος. Ένα παραδεισένιο μέρος, μέσα στα πλατάνια, με τον ξακουστό ποταμό του Καραβά να το διατρέχει και να δροσίζει τους επισκέπτες του», αναφέρει.

Ο Δήμος Καραβά κάνει λόγο για «συστηματική καταστροφή των συμβόλων ελληνικής παρουσίας στα κατεχόμενα» από το κατοχικό καθεστώς. «Πιστεύουν ότι όσο εξαλείφουν τα σύμβολα, τόσο λιγότερες θα είναι οι αποδείξεις της δικής μας παρουσίας σ’ εκείνα τα χώματα. Η αντικατάσταση τους με κακόγουστα κατασκευάσματα, όπως το εκτρωματικό μνημείο στο σημείο της απόβασης στο Πέντε Μίλι και η μετατροπή του γραφικού λιμανιού του Καραβά σε πλαζ λουόμενων, πιστεύουν ότι θα διαγράψει τη μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και η μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο σε ξενοδοχείο με πισίνα (!), όπως και η αντικατάσταση του ιστορικού ξενοδοχείου «Ζέφυρος» από το καζίνο “Merit”.  Τον ίδιο στόχο είχε και η αλλαγή των τοπωνυμίων των κατεχόμενων, πράξη που θεωρείται έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει.

O Δήμος Καραβά καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την καταστροφή των «Μύλων» και δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη ματαίωση αυτής της βαρβαρότητας και τη διατήρηση του κέντρου και του χώρου στην παλιά, ιστορική του μορφή. «Καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενεργήσει με κάθε τρόπο ώστε να αποτραπεί μια ακόμα πράξη ιεροσυλίας στην γη του Καραβά. Καλούμε επίσης τους Τουρκοκύπριους να συμμεριστούν επιτέλους τα αισθήματα και την αγανάκτησή μας και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στη δίκαιη αντίδρασή μας», καταλήγει.