Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταικα παρκα

Τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ζητά με ανακοίνωσή του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά απροσδόκητα κέρδη στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. «Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής είναι σε τέτοιο ύψος, που για ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να το αντέξει», προστίθεται.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι «τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνολικού λογαριασμού του ρεύματος που πληρώνουμε σήμερα θα μπορούσε να αποφευχθεί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό «οφείλεται σε πράξεις ή παραλείψεις των Αρμοδίων Αρχών με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δημόσια συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι υπάρχουν απροσδόκητα κέρδη και ότι θα φορολογηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η φορολόγηση αυτών των κερδών θα αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα στο κράτος που θα μπορούσαν να διατεθούν για βοήθεια ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι διερευνάται η περίπτωση για διαπίστωση τυχόν απροσδόκητων κερδών και η τυχόν φορολόγησή τους, όπως επίσης ότι στις αρχές του 2023 θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την έρευνά του, έχουν προκαλέσει τα αισθήματα των καταναλωτών», αναφέρεται.

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι θεωρεί αυτές τις δηλώσεις «ως άστοχες, μη λογικά τεκμηριωμένες» και ότι «υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη των καταναλωτών». «Πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να είναι η μη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και δεν έχει την ευθύτητα και το θάρρος να τη μεταφέρει στους καταναλωτές», εκτιμάται.

Οι καταναλωτές απαιτούν και ζητούν να τυγχάνουν του σεβασμού που τους αξίζει, καταλήγει η ανακοίνωση.