Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργοστασιο ασφαλτου

Αποτελεί προϋπόθεση η άμβλυνση της όχλησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική Ομάδα Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με τη μετακίνηση του εργοστασίου ασφαλτικού σκυροδέματος στο Μιτσερό.

«Οι πολύμηνες διαδικασίες αξιολόγησης έδειξαν για την περιοχή του Μιτσερού ότι η υφιστάμενη όχληση στην περιοχή είναι ήδη σε υψηλά και μη αποδεκτά επίπεδα για την καθημερινότητα των κατοίκων», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η άμβλυνση της υφιστάμενης όχλησης σε αποδεκτά όρια για διασφάλιση της ποιότητας ζωής ήταν και εξακολουθεί να είναι προϋπόθεση πριν την λειτουργία οποιουδήποτε νέου έργου. «Καμιά ενέργεια άμβλυνσης δεν έχει γίνει επί του εδάφους μέχρι στιγμής», επισημαίνεται.

Περαιτέρω, υπογραμμίζεται ότι «ειδικά για μεγάλα έργα με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, είναι εξαιρετικής σημασίας η ανάκτηση της προ πολλού χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητα της πολιτείας να διασφαλίσει τη διαχρονική τήρηση των όρων αδειοδότησης των έργων». 

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζει η ανακοίνωση του της Συμβουλευτικής Ομάδας Ακδημαϊκων του Πανεπιστημίου Κύπρου, «μόνο έλλειψη εμπιστοσύνης καλλιεργούν στην καλή μαρτυρία της πολιτείας», προσθέτοντας ότι «σε μια σύγχρονη χώρα-μέλος της ΕΕ, η πολιτεία μόνο με σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, και με ουσιαστική διαβούλευση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των όποιων αποφάσεών της».

Σημειώνεται ότι η θέση της Συμβουλευτικής Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν και είναι να αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. «Παράλληλα, θεσπίζοντας ομάδα παρακολούθησης των ήδη αδειοδοτημένων έργων, η πολιτεία καλείται να δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής για την ικανότητα τήρησης των όρων αδειοδότησης των υφιστάμενων οχληρών έργων στο Μιτσερό», καταλήγει η ανακοίνωση.