Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συρια

Μια χώρα ρημαγμένη από έναν πόλεμο 11 χρόνων, που επιμένει, ωστόσο, να ελπίζει. Στη Δαμασκό, οι πολίτες κατακλύζουν τις καφετέριες και τα εστιατόρια και αναπολούν τις παλιές καλές εποχές, που η βιομηχανία του τουρισμού στην χώρα ανθούσε. Το 2010, ένα χρόνο πριν την έναρξη του πολέμου, η Συρία είχε προσελκύσει 10 εκατομμύρια τουρίστες, στην πλειοψηφία τους δυτικοί.

«Είχαμε περίπου 750,000 επισκέπτες το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ανήλθαν στους 570,000 οι επισκέπτες το 2021. Αναμένουμε αυξημένο αριθμό, ίσως αγγίξουμε και το 1 εκατομμύριο επισκέπτες κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του έτους», ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού της Συρίας, Mohammed Rami Martini.

Στην συριακή πρωτεύουσα υπάρχει ασφάλεια, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, γεγονός που συνέτεινε στην αύξηση του αριθμού των τουριστών. Σημαντικός δε και ο αριθμός των Σύρων που επέστρεψαν μετά από χρόνια στην πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν την ζωή τους.

Ο πόλεμος στην χώρα πλέον έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένα μέτωπα, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Ιsis που αιματοκύλησε την Συρία, έχει σχεδόν εκριζωθεί.

Οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες τον θάνατο του Αμπού Σάλεμ αλ Ιράκι, ηγετικού στελέχους της τζιχανιστικής οργάνωσης.

Ο τρομοκράτης, φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί αφού περικυκλώθηκε από στρατιώτες του Μπασάρ Αλ ʼσαντ στην επαρχία Ντεράα. Πιστεύεται ότι κρυβόταν εκεί από το 2018.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστή και η σύλληψη από τις βρετανικές αρχές του Έιν Ντέιβις, 38 ετών, Βρετανού υπηκόου που ήταν ένα εκ των τεσσάρων μελών της υποομάδας της ISIS, με την επωνυμία Beatles. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λούτον, μόλις το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε.

Με την σύλληψή του Ντέιβις, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των Beatles της ISIS, αφού στην φυλακή βρίσκονται και τα άλλα 2 εν ζωή μέλη της οργάνωσης, ο Ελ Σάφι Ελσέιχ και ο κυπριακής καταγωγής Αλεξάντα Κότει.