Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιμανι τουρκια

Πολυτελή γιοτ Ρώσων ολιγαρχών αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια. Ο δημοσιογράφος Mykhailo Tkach έχει εντοπίσει μετά από έρευνα μόλις λίγων ημερών τουλάχιστον 10 σε Αλικαρνασό, Μαρμαρίδα και Μάκρη.

Ανήκουν όλα σε Ρώσους μεγιστάνες, που τα έχουν κρύψει στην Τουρκία, προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις. 
Στις τουρκικές μεγαλουπόλεις τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιγραφές στην ρωσική γλώσσα. Απόδειξη της αυξημένης παρουσίας Ρώσων εκεί, καθώς η Τουρκία είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν εφάρμοσε κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, ανθεί και η βιομηχανία της χρυσής βίζας. Η ʼγκυρα πουλάει σωρηδόν και σε τιμή ευκαιρίας την τουρκική υπηκοότητα στους Ρώσους ολιγάρχες και όχι μόνο, που θέλουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, όπως αποκαλύπτει Τούρκος δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Middle East Eye. 
 «Ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προώθησης Ακινήτων λέει ότι η τουρκική υπηκοότητα για τους Ρώσους αποτελεί «Plan B». Οι Ρώσοι, όπως τονίζει, θέλουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, μεταφέροντάς τις στην Τουρκία.», αναφέρει δημοσίευμα της  Middle East Eye.

Η απόλυτη εκμετάλλευση των διεθνών εξελίξεων από τον Ταγίπ Ερντογάν, που μπορεί για τα μάτια του κόσμου να επιχειρεί να εμφανίσει εαυτόν ως έντιμο διαμεσολαβητή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, θησαυρίζει ωστόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Υπολογίζεται ότι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο σχεδόν 5 χιλιάδες Ρώσοι προχώρησαν στην αγορά ακινήτων στην Τουρκία, με το πρόγραμμα υπηκοοτήτων να προσφέρει ανάσες δισεκατομμυρίων στην υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία. Καθόλου τυχαία και η πρόσφατη συμφωνία ʼγκυρας Μόσχα για υιοθέτηση από 5 τουρκικές τράπεζες του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir. 

Ανησυχούν ΗΠΑ και ΕΕ

Προβληματισμένες με την ρωσική εισροή στην Τουρκία, εμφανίζονται Ηνωμένες Πολιτείες και Ε.Ε, που βλέπουν ένα πολύτιμο όπως τον χαρακτηρίζουν σύμμαχο, να εναγκαλίζεται με την Μόσχα, σε μια εποχή μάλιστα που δεν συγχωρείται η επιτήδεια ουδετερότητα. Όπως αποκαλύπτεται, στην ʼγκυρα για το ζήτημα αυτό μετέβη προ εβδομάδων και στέλεχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν για να προειδοποιήσει τις αρχές και τις επιχειρήσεις να μην γίνουν αγωγοί παράνομης χρηματοδότησης. Ενδεικτικό και δημοσίευμα των FT. 

 « Ο Τούρκος ηγέτης παίζει ένα σύνθετο αλλά ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Στο παιχνίδι του γεωστρατηγικού πόκερ, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός στο να μην ποντάρει υπερβολικά.», αναφέρουν οι Financial Times. 

Εις ώτα μη ακουόντων οι συστάσεις, όπως διαφάνηκε και μέσα από τις μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψαν Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι που στόχο έχουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. 


Στην Ε.Ε την ίδια ώρα φουντώνει η συζήτηση για ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, που θα αγγίζουν όλους τους Ρώσους πολίτες. Αυτό που συζητείται είναι στην ουσία το μπλόκο στην έκδοση τουριστικής βίζας στους Ρώσους, με το Βερολίνο ωστόσο να εμφανίζεται εκ πρώτης αντίθετο με την προοπτική. 
 «Θα αποδυναμώσουμε την αποτελεσματικότητα όλων των άλλων μέτρων που λάβαμε, αν στραφούμε εναντίον όλων, περιλαμβανομένων και εντελώς αθώων πολιτών», ανέφερε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. 

Να κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα για όλους τους Ρώσους πολίτες ήταν η έκκληση που έκανε προ ημερών και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το Κρεμλίνο να αντιδρά έντονα.