Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

26 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και οι δολοφόνοι του παραμένουν ατιμώρητοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Αυγούστου του 1996 και ο 24χρονος τότε Τάσος Ισαάκ πέρνα στην αθανασία...μετά την άνανδρη δολοφονία του από οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους, με τα λάβαρα των Γκρίζων Λύκων, στο οδόφραγμα της Δερύνειας. 


Ο Τάσος Ισαάκ εγκλωβίστηκε στα συρματοπλέγματα στην προσπάθειά του να γλυτώσει άλλο Ελληνοκύπριο διαδηλωτή με τους Γκρίζους Λύκους να τον χτυπούν λυσσαλέα με ξύλα, ρόπαλα, πέτρες και ό,τι άλλο είχαν, μέχρι θανάτου. 

26 χρόνια και παρά το γεγονός ότι οι δολοφόνοι του έχουν αναγνωριστεί εδώ και χρόνια, τα διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον τους δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί. Σχετική ανάρτηση με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ έκανε ο Υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αλλά και ο Ελλαδίτης ομόλογος του Νίκος Δένδιας. 

«Τιμούμε τη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού που έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και του ακραίου εξτρεμισμό. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας»., ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. 
 «Σήμερα, 11/8, συμπληρώνονται 26 χρόνια από την αποτρόπαιη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τα όργανα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Ακολούθησε, στις 14/8, η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού. Παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η Τουρκία ουδέποτε συμμορφώθηκε και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των δολοφονιών ουδέποτε λογοδότησαν», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. 


Μετά την κηδεία του Ισαάκ, τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου, εκατοντάδες άνθρωποι πορεύονται προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για κατάθεση στεφάνων στον τόπο του μαρτυρίου του. 

Ο νεαρός τότε Σολωμός Σολωμού ξεφεύγει από τον κλοιό της ειρηνευτικής δύναμης, και αψηφώντας τους πάνοπλους κατακτητές σκαρφαλώνει στον ιστό, για να κατεβάσει το σύμβολο της κατοχής. 

Οι Τούρκοι ανοίγουν πυρ και τον σκοτώνουν. 


Και οι δικοί του δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. 26 χρόνια μετά, κανένας δεν πλήρωσε. 

Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων και του τότε λεγόμενου Υπουργού Γεωργίας του ψευδοκράτους, Κενάν Ακίν, ωστόσο παραμένουν μέχρι σήμερα ατιμώρητοι. 

 «Ο Τάσος ζει και δείχνει την Κερύνεια. Κατέθεσε κι αυτός την υπογραφή του στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Με το σάλτο του, προκάλεσε και επικράτησε του θανάτου, καλώντας τον Σολή σε έναν χορό περήφανο. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» δεν λησμονεί τον αγώνα του Τάσου, την ολοκλήρωση του άλματος από τον Σολωμό. Ο αγώνας για δικαιοσύνη συνεχίζεται. Ο Τάσος καλεί σε διαδρομή απελευθέρωσης.», επισήμανε η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού».  

Ανακοινώσεις με αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο εξέδωσαν κόμματα, οργανώσεις καθώς και υποψήφιοι για την προεδρίας της δημοκρατίας.