Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων και της πλατείας του οικοδομικού συμπλέγματος του τεμένους Ζουχουρί, αφού οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας το οικοδομικό σύμπλεγμα Ζουχουρί, που αποτελείται μεταξύ άλλων από το τέμενος την αυλή, τις περιμετρικές οικοδομές, και την πρώην τ/κ αγορά, βρίσκεται στο Αστικό Κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα Αρχαία Μνημεία της Λάρνακας. «Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τ/κ αγοράς, τη συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών παρά το τέμενος, καθώς και τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών του συμπλέγματος, από την πλευρά της αυλής», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα θησαυρό που ήταν κρυμμένος για αρκετά χρόνια και με τις εργασίες ανάπλασης θα έρθει στην επιφάνεια. «Η ομορφιά του χώρου είναι πραγματικά εκθαμβωτική και μαζί με την ολοκλήρωση των έργων για τη Δημοτική Αγορά Λάρνακας, θα δώσουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης νέα όψη», είπε και σημείωσε πως «οι εργασίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022».

Ανέφερε επίσης ότι «η εκτιμώμενη δαπάνη για το έργο ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη. Η ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί, είναι το 6ο και τελευταίο έργο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου» ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «υπήρξαν ορισμένες δικαιολογημένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, που προκλήθηκαν λόγω προβλημάτων στατικότητας του ξενώνα και του κτηρίου της εισόδου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν κλειστά για ολόκληρες δεκαετίες.  Αυτός ήταν και ο λόγος που χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε ειδικές εγκρίσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για την αποκατάσταση τους».

Σημείωσε ότι «σκοπός της ανάπλασης του οικοδομήματος Ζουχουρί είναι η λειτουργική και αισθητική βελτίωση του χώρου και η σύνδεση της αυλής με τον περιβάλλοντα χώρο και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Η διαμόρφωση της αυλής έγινε με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται ο ιστορικός και παραδοσιακός χαρακτήρας του τεμένους, προκειμένου να προσελκύει τόσο τους ξένους επισκέπτες όσο και τους δημότες».

Σε άλλη ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας απάντησε ότι «στο χώρο θα υπάρχουν τέσσερα καταστήματα για τα οποία ο Δήμος θα βγεί σε προσφορές. Μέχρι τότε όμως τα υφιστάμενα καταστήματα που βρίσκονται δίπλα από το σύμπλεγμα Ζουχουρί, θα μπορούν να τοποθετήσουν τραπεζάκια και καρέκλες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο».