Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος δικαιοσυνης επιστολη

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όσον αφορά τους χαμηλόμισθους Αστυνομικούς. Αυτό υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητας», Νίκος Λοϊζίδης, σε επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Δικαιοσύνης με κοινοποίηση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Οικονομικών, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και τον Αρχηγό της Δύναμης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Κλάδου αναφέρει στην Υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2022, τότε θα προχωρήσουν για πρώτη φορά σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη σχετική επιστολή λοιπόν, ο κ. Λοϊζίδης καλεί την Στέφη Δράκου, έξι μήνες πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πράξει, κατά τα λεγόμενα του τα δέοντα.

«Έξι μήνες πριν αποχωρήσετε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένουμε να αφήσετε το στίγμα σας αλλά και την έμπρακτη στήριξη σας στα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Κλάδος του Αστυνομικού Σώματος αναφέρει στην Υπουργό ότι έχει μια τελευταία ευκαιρία σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών να προωθήσει την αναβάθμιση της μισθοδοσίας των 4.000 χαμηλόμισθων Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν απωλέσει τα τελευταία δέκα χρόνια μέχρι και 30% των απολαβών τους.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου τον Σεπτέμβρη στη Βουλή, αλλά και η συμπερίληψη του στον προϋπολογισμό του 2023 αποτελεί μονόδρομο», σημειώνεται στην επιστολή.  
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι η αναβάθμιση των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας είναι εφικτό να γίνει μέσα από τον προϋπολογισμό των 375 εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακολούθως, ο Νίκος Λοϊζίδης υπενθύμισε στη Στέφη Δράκου τη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας στις 08/07/2022, ο οποίος μίλησε δημόσια για τον καθρέφτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή τους Αστυνομικούς, στους οποίους επέστρεψε μέρος των αποδοχών τους.

«Είναι στη δική σας πλέον απόφαση η ρύθμιση των κλιμάκων. Μέχρι τις 15/09/2022 εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι χαμηλόμισθοι οικογενειάρχες Αστυνομικοί έχουν φθάσει στα όρια τους, αφού εδώ και χρόνια βρίσκονται στον πάτο της μισθολογικής πυραμίδας, με τους νέους Αστυνομικούς να λαμβάνουν μηνιαίως 900 ευρώ βασικό μισθό.

«Οι Αστυνομικοί έχασαν επιδόματα, πληρώνουν τη μεγαλύτερη ετήσια εισφορά στο ΓεΣΥ από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο πολίτη. Δεν έχουν ασφάλεια εν ώρα καθήκοντος, δεν λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας επαγγέλματος, δεν έχουν οδοιπορικά, αφυπηρετούν στα 62 έτη, ενώ όλοι είναι εκπαιδευμένοι στην Αστυνομική Ακαδημία που αναγνωρίζεται ως υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμια Σχολή», αναφέρεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι Αστυνομικοί με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

«Πολιτεία που αφήνει στην τύχη για δεκαετίας τα Σώματα Ασφαλείας έχει ως συνέπεια τον καταποντισμό της ευνομίας στην κοινωνία», καταλήγει.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα» βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της Υπουργού Δικαιοσύνης ενώ βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εισηγήσεων. 

Δείτε την επιστολή που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1:

επιστολη σε δρακου