Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηρασια καυσωνας

Στη δίνη του καύσωνα η Βρετανία.

Ο υδράργυρος στις νότιες περιοχές της Αγγλίας άγγιξε σήμερα τους 33 βαθμούς κελσίου με το Τμήμα Μετεωρολογίας της χώρα να εκδίδει προειδοποίηση για ακραία ζέστη, με ισχύ από αύριο μέχρι και την Κυριακή.

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας έθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε συναγερμό υγείας λόγω ζέστης επιπέδου τρία, προειδοποιώντας ότι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και οι πολύ νέοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Την ίδια ώρα αρκετές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με φωτιές και ξηρασία.

Δεκαέξι σπίτια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονταν χθες στην νοτιοδυτική Γαλλία οι οποίες κατέκαψαν 60.000 στρέμματα και εξανάγκασαν 6.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή και να βρουν προσωρινή στέγη σε καταφύγια.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε:

Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Αν θα μείνουμε εδώ ή όχι. Είναι μια δύσκολη στιγμή

 

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Florian Souyris, είπε ότι:

Καίγονται αρκετοί τόποι. Κάποια σημεία είναι αδύνατον να τα προσεγγίσουμε. Άρα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις

 

Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με ξηρασία ιστορικών διαστάσεων.

Επισκέπτης στον ποταμό Ντουμπ ανέφερε ότι:

Το κλίμα γίνεται θερμότερο λόγω της λειψυδρίας. Δεν είμαι από την περιοχή αλλά οι κάτοικοι λένε ότι τα επίπεδα νερού είναι πολύ λιγότερα

 

Η Francoise Droz – Bartholet, Διευθύντρια εταιρείας σκαφών, ανέφερε ότι:

Ίσως να είναι ένα μακροπρόθεσμο φαινόμενο, και ελπίζουμε να μην είναι, γιατί η τελευταία ξηρασία ήταν το 2018, ήταν μια ασυνήθιστη ξηρασία, η προηγούμενη ήταν το 1906, οπότε ελπίζουμε ότι είναι πραγματικά μια εξαίρεση στον κανόνα, γιατί αυτή τη στιγμή, αυτός ο καύσωνας έχει σημαντικό αντίκτυπο παντού στη Γαλλία

 

Η ξηρασία στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα είναι ακόμη πιο έντονη το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν την ώρα που παρατεταμένη ανομβρία πλήττει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κοινού ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ιταλία, η νότια Γαλλία και μεγάλες περιοχές σε Ισπανία και Πορτογαλία θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ο Ερευνητής του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ, Andrea Toreti, εξήγησε ότι:

Σε σύγκριση με την έκθεση που δημοσιεύσαμε τον Ιούλιο, έχουμε εκτιμήσει επιδείνωση της κατάστασης στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.

 

Η Υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, Teresa Ribera, είπε ότι:

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα άνυδρη χρονιά, μια πολύ περίπλοκη χρονιά που επιβεβαιώνει τα σενάρια περί κλιματικής αλλαγής

 

Σχεδόν από θαύμα αποφεύχθηκαν ζημιές στην περιοχή Ιρπίνια της Κάτω Ιταλίας η οποία πλήγηκε χθες από σφοδρή κακοκαιρία.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα αρκετές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Οκτώ νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 13 ετών, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε χθες την πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας.
Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ σε αρκετές περιοχές υπήρξε διακοπή ρεύματος.

Κάτοικος της περιοχής σημείωσε ότι:

Μένω εδώ κοντά και αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτά τα καταστραμμένα οχήματα στον δρόμο. Είμαι σοκαρισμένος και ελπίζω ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν.

 

Η βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα άγγιξε τα 102 χιλιοστά ύψους βροχής ανά ώρα, με τους ειδικούς μάλιστα να κάνουν λόγο για ρεκόρ 80ετίας.