Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Kamov

Εντός προδιαγραφών και 35% φθηνότερα είναι τα μισθωμένα σκάφη αεροπυρόσβεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, το οποίο παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τις προδιαγραφές και το κόστος μίσθωσης των μισθωμένων σκαφών αεροπυρόσβεσης απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης". Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών, τα ελικόπτερα Kamov πληρούν τις προδιαγραφές για τα μέσα μεταφοράς νερού, με τη χρήση δεξαμενής. Σημειώνει ότι το κόστος της μίσθωσης των αεροσκαφών είναι μικρότερο, σε σχέση με τις τιμές που είχε κοινοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τμήμα Δασών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το Τμήμα Δασών διευκρινίζει ότι στις προδιαγραφές για τη μίσθωση των σκαφών αεροπυρόσβεσης, προβλέπεται σκάφος με κάδο χωρητικότητας τουλάχιστον 2500 λίτρων νερού ή με δεξαμενή της ίδια χωρητικότητας. Κατ’ επέκταση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μίσθωση αεροσκαφών με δεξαμενή νερού εμπίπτει στις προδιαγραφές.

Τονίζεται ότι για τη μίσθωση των δύο ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης Kamov, τηρήθηκαν «όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με τον Νόμο και Κανονισμούς περί Δημοσίων Συμβάσεων σε όλα τα στάδια (προκήρυξη, αξιολόγηση και κατακύρωση) της Προσφοράς», η οποία αφορά τα έτη 2022 και 2023, με δικαίωμα ανανέωσης για τα έτη 2024 και 2025.

Προστίθεται «ότι οι προδιαγραφές των ελικοπτέρων τύπου Kamov είχαν ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης πριν αυτά παραληφθούν, και ότι αυτά είναι σε θέση να μεταφέρουν πέραν των 4000 λίτρων νερού».

Όσον αφορά την τιμή μίσθωσης των ελικοπτέρων, το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι η τιμή τους είναι και κατά 35% χαμηλότερη, σε σχέση με αυτή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Emergency Response Coordination Centre – ERCC) κοινοποίησε εγγράφως στο Τμήμα Δασών, σχετικά με συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία διαθέτει προς μίσθωση ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης τύπου Super Puma (Εβδομαδιαίο τέλος: €106.750, Ωριαίο τέλος: € 4.185).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ακόμα, ότι τα ελικόπτερα Super Puma, που αναφέρονταν στο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν κάδο χωρητικότητας 2500 λίτρων νερού. Το Τμήμα Δασών προσθέτει ότι τα προσφάτως μισθωμένα ελικόπτερα KAMOV μεταφέρουν 4000 αντί 2500 λίτρα, ενώ η μίσθωσή τους είναι κατά 35% φθηνότερη, από την τιμή που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Τμήμα Δασών καταλήγει ότι «σήμερα αυτές είναι οι τιμές της αγοράς» και ότι «η τιμή ήταν το αποτέλεσμα τριών διαγωνισμών και δεν μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά».