Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σχολείο εργοτάξιο

Πρώτο κουδούνι με σχολεία εργοτάξια θα έχουμε και τον Σεπτέμβριο του 2022, με τους αρμόδιους φορείς να διαβεβαιώνουν πως σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Δεκάδες είναι τα σχολεία στα οποία διεξάγονται και αυτό το καλοκαίρι εργασίες, με τις Σχολικές Εφορείες να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα πριν την υποδοχή των μαθητών.

Αισιόδοξος για το μεγάλο αυτό στοίχημα εμφανίστηκε με δηλώσεις στο ant1live ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη και στις περιπτώσεις που τα όποια έργα δεν ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Αυγούστου, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Με τα σημερινά δεδομένα, σε εξέλιξη βρίσκονται γύρω στα 50 εργοτάξια παγκύπρια, τα οποία αφορούν μικρής ή και μεγάλης έκτασης έργα υλικοτεχνικής υποδομής. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, «είναι διαχειρίσιμα, και είναι έργα που χρειάζονταν να γίνουν».

Από τα 50 εργοτάξια, σύμφωνα με τον πρόεδρο των σχολικών Εφορειών, περίπου 15 δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο κουδούνι. Τα εργοτάξια αυτά αφορούν συντηρήσεις  ή επεκτάσεις.

Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι για αυτές τις περιπτώσεις, έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένες πρόνοιες. Και αυτό για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο των μετακινούμενων τάξεων ή της συμφόρησης των μαθητών σε περιορισμένους χώρους.

Αυτό είναι σίγουρο. Είναι πολύ διαχειρίσιμο, τα περισσότερα έργα που κάνουμε είναι έργα συντηρήσεων. Οι επεκτάσεις είναι ελάχιστες. 

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, το φετινό καλοκαίρι είναι σε καλύτερη μοίρα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που γεννά αισιοδοξία για μια ομαλή και χωρίς προβλήματα έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κεφάλαιο κλιματιστικά

Η πολιτική απόφαση για τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία έχει ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πενταετίας με κόστος γύρω στα €102 εκ και με στόχο να εγκατασταθούν σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο σύμφωνα με τον κ. Έλληνα το οποίο απαιτεί αρκετό προγραμματισμό και δουλειά για να πάρει σάρκα και οστά.

Χρειάζεται μια σοβαρή μηχανολογική και ηλεκτρολογική μελέτη, η οποία πρέπει να γίνει σε παγκύπρια κλίμακα για να μπορέσει αυτό το έργο να είναι υλοποιήσιμο.

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο των Σχολικών Εφορειών, ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται ως μήνας που τα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των διαχρονικά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Κύπρο. 

Και αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις σχολικές εφορείες όλων των επαρχιών, για να υπάρχει επάρκεια τουλάχιστον από ανεμιστήρες σε όλες τις κλειστές αίθουσες διδασκαλίας.