Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καιρός

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν πιο αναλυτικά αποτελέσματα, όπως έχουν προκύψει από την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Οκτωβρίου του 2021. 

Μπορεί στις 18 Μάιου η Στατιστική Υπηρεσία να ανακοίνωσε τα προκαταρτικά αποτελέσματα, που φανερώνουν ότι ο πληθυσμός στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανέλθει στις 918.100, παρουσιάζοντας αύξηση 9,2%, ωστόσο η απογραφή επίσημα δεν έχει ολοκληρωθεί. 


Σε αυτό το στάδιο οι λειτουργοί της Στατιστικής Υπηρεσίας ελέγχουν τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τους πολίτες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η συλλογή νέων στοιχείων σε κάποιες περιοχές που πιθανόν να μην κατέστη εφικτό να καταγραφούν δεδομένα νωρίτερα. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 αρμόδια πηγή από την στατιστική υπηρεσία, αρχές του 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά δημογραφικά στοιχεία, κατά δήμο, κοινότητα, ηλικιακή ομάδα, και φύλο. 

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να γνωστοποιηθούν και κάποια χαρακτηριστικά όσον αφορά τις κατοικίες. 


Σε μεταγενέστερο στάδιο, λόγω του ότι χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία των στοιχείων, η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει και πιο εξειδικευμένα στοιχεία, όπως το επάγγελμα, την οικονομική δραστηριότητα, το επίπεδο μόρφωσης μέχρι και πόσοι έχουν το ίδιο όνομα. 


Τέλος σημειώνεται ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε και συνεχίζει να γίνεται είτε με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις, είτε με την περαιτέρω επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων από διοικητές πηγές, όπως είναι το Αρχείο Δικαιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, το Αρχείο Γεννήσεων, το Αρχείο Θανάτων καθώς και το Αρχείο Πληθυσμού. 

Τα πρώτα επίσημα δεδομένα για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναμένεται να σταλούν τέλος του 2022.