Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καιρος παραλια

Ένας διαφορετικός Αύγουστος, ο φετινός, με τον υδράργυρο να μένει μακριά από τα καυτά σαραντάρια. Ανάσες για όσους παραθερίζουν αλλά και για τους λίγους που εξακολουθούν να εργάζονται.

«Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα και τις επόμενες ημέρες είναι οι θερμοκρασίες που είναι κοντά στις μέσες τιμές για την εποχή, δηλαδή φεύγουμε από τους 40 βαθμούς που είχαμε προ ημερών και πάμε κοντά στους 36 με 37 βαθμούς. Μέχρι και την Παρασκευή δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας», είπε ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Μιχάλης Μούσκος.

Αύριο και την Τετάρτη μάλιστα δεν αποκλείεται τις απογευματινές ώρες να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές στα ορεινά, το εσωτερικό και κάποιες δυτικές περιοχές.

Το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, συνθέτουν οι αυξημένες νεφώσεις και οι ισχυροί άνεμοι.

«Κοντά στα 5 μποφόρ, ενισχυμένες θαλάσσιες αύρες κοντά σε παράλιες περιοχές. Ενισχύει και αυτό την αίσθηση της λιγότερης δυσφορίας, δηλαδή, εκτός του ότι πέφτει η θερμοκρασία, δεν έχουμε και τόση πολλή υγρασία σε σημείο που να έχουμε ομίχλη τα βράδια και με τους ανέμους που είναι κάπως πιο ισχυροί κατά τη διάρκεια της μέρας, είμαστε αν μπορώ να το πω έτσι, πιο δροσερά τα επόμενα 24ωρα», επισήμανε ο κ. Μούσκος. 

Παρότι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο καιρικό σκηνικό θα επικρατήσει και κατά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

«Ήπιο καλοκαίρι»

Το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο κινείται σε πιο ήπια επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τουλάχιστον επί του παρόντος, όπως πολλοί παρατηρούν.

Καταγράφηκαν μεν θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς κελσίου, δεν σημειώθηκαν ωστόσο οι καύσωνες των 44 και 45 βαθμών των περασμένων καλοκαιριών.

Το γιατί μας εξηγεί ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Μιχάλης Μούσκος.

«Ο λόγος που δεν είχαμε αυτές τις ψηλές θερμοκρασίες είναι γιατί δεν ευνοήθηκαν οι συνθήκες στην περιοχή μας ώστε να έχουμε τέτοιες αέριες μάχες που να είναι τόσο πολύ ζεστές. Η συνοπτική κατάσταση που επικράτησε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη με τις ψηλές πιέσεις, είχε μια καλύτερη ροή ανέμου, πιο δροσερή. Γενικά το καλοκαίρι φέτος είναι μπορεί να πει κάποιος είναι αρκετά ήπιο σε σχέση με άλλα καλοκαίρια που είχαμε», σημείωσε ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας. 

Φυσικά υπάρχει ακόμη δρόμος, καθώς και ο Σεπτέμβριος είναι μήνας που μπορεί να δώσει ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.