Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Αποδεσμεύτηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (08/08) το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απομόνωσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αποτελεί και το Νοσοκομείο Αναφοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο 40χρονος θα απομονωθεί στο σπίτι του μέχρι να επουλωθούν τα εξανθήματα του, αφού κρίθηκε από τους ιατρούς ότι δεν χρήζει περεταίρω νοσηλείας.

Μάλιστα, τα άλλα δύο περιστατικά, ένας τουρίστας και ένας ναυτικός, επειδή δεν χρειάζονταν νοσηλεία, έχουν μεταφερθεί στο κέντρο αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, και βρίσκονται επίσης σε ειδικό χώρο απομόνωσης.

Παράλληλα, άρχισε η εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της νόσου.

«Από το Υπουργείο Υγείας γίνονται ενέργειες για ενημέρωση των νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα διαχειρίζονται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου ευλογίας των πιθήκων και αν οι ίδιοι θέλουν αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό», δήλωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 

Χθες εμβολιάστηκαν τρία άτομα από τα επτά που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και αποτελούσαν τις στενές επαφές του πρώτου κρούσματος, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί άλλα ραντεβού.

«Οι εμβολιασμοί για την νόσο ευλογιά των πιθήκων στην παρούσα φάση είναι μετά από διευθέτηση ραντεβού και αφορούν τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, θα διαχειρίζονται πιθανά ύποπτα περιστατικά ή επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών αυτές είναι και οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται πως πέραν από τις 1,260 δόσεις εμβολίων που παρέλαβε η Κύπρος το περασμένο Σάββατο, και που αντιστοιχούν σε 630 διδοσικά εμβόλια, γίνονται ενέργειες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού για επίσπευση της παραλαβής και του εγκεκριμένου φαρμάκου tecovirimat (Τεκοβίριματ).

Στο μεταξύ το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση εξηγεί στους πολίτες, πώς χρησιμοποιείται, πως δρα αλλά και ποια είναι τα οφέλη από το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον ιό στο εμβόλιο ως «ξένο» σώμα και παράγει αντισώματα εναντίον του. Περιέχει μια εξασθενημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara, ένας ιός που συνδέεται στενά με τους ιούς της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν είναι νοσογόνος για τον άνθρωπο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων και των εν λόγω ιών, τα αντισώματα που παράγονται έναντι του συγκεκριμένου ιού αναμένεται να παρέχουν προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και του ιού της δαμαλίτιδας.

Το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει και του κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο, τονίζοντας πως οι συχνότερες παρενέργειες του είναι κεφαλαλγία, ναυτία, μυαλγία, κόπωση και πόνος στο σημείο της ένεσης.