Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κοκκινα διελευση

Πενήντα μικρά λεωφορεία, πέρασαν διαμέσου των ελευθέρων περιοχών, στις 8:00 το πρωί, κατευθυνόμενα από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, και μεταφέροντας περίπου 600 Τουρκοκύπριους και εποίκους, με προορισμό τον θύλακα των Κοκκίνων, για τα καθιερωμένα πανηγύρια του κατοχικού καθεστώτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα-οκτώ χρόνων, από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία.

Αισθητά μειωμένος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ήταν ο αριθμός τόσο όσων διήλθαν από τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, όσο και γενικότερα των Τουρκοκυπρίων που έφτασαν στον κόλπο των Κοκκίνων.

Από την κατεχόμενη Κερύνεια μεταφέρθηκαν με μικρά πλοιάρια του τουρκικού πολεμικού περίπου πενήντα άτομα, για να παραστούν στις προκλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και οι κατοχικές αρχές, εκπρόσωποι των οποίων έφτασαν στην Τηλλυρία με ελικόπτερα από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Στους εορτασμούς στα Κόκκινα, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας, παρέστη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Είναι η μέρα που λυπούμαστε που χάσαμε τους νεκρούς το 1964, ενώ, οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τα κατορθώματα τους, τα οποία κατάστρεψαν την περιοχή μας την Τηλλυρία το 1964», δήλωσε ο Φειδίας Μακρυγιάννης, κάτοικος Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για τα πανηγύρια των Τούρκων, τονίζοντας ότι, αποτελούν πρόκληση απέναντι στην μνήμη των νεκρών που μετρά η Τυλληρια από την επίθεση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας με την χρήση χημικών όπλων και με βόμβες ναπάλμ.

«58 χρόνια μετά η Τηλλυρία μετρά ακόμη ανοικτές πληγές από τον Αύγουστο του 1964 και σήμερα έχουν περάσει αρκετοί Τουρκοκύπριοι για τους εορτασμούς τους στα Κόκκινα, η Τηλλυρία παραμένει αποκλεισμένη και περιμένει ακόμα λύσεις που θα την βγάλουν από τα αδιέξοδα της και τον αποκλεισμό της, στον οποίο έχει περιέλθει από τον Αύγουστο του 1964», τόνισε ο κ. Κλεάνθους. 

Ο κοινοτάρχης αναφέρθηκε, παράλληλα, στα προβλήματα διαβίωσης των κατοίκων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τηλλυρία και απηύθυνε έκκληση στο κράτος να προχωρήσει με την διάνοιξη του δρόμου από τα Κόκκινα, καθώς μόνο αυτός θα απεγκλωβίσει την περιοχή.