Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κουβα πυρκαγια

Τα ελικόπτερα του κουβανικού στρατού προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε σε μια τρίτη δεξαμενή σε αποθήκη καυσίμων τη Δευτέρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονταν για 16 αγνοούμενους πυροσβέστες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, ο επιβεβαιωμένος απολογισμός από τη φωτιά ήταν ένας νεκρός, με 24 άτομα να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο -- πέντε εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί άλλοι νοσηλεύτηκαν για εγκαύματα.

Η φωτιά στα περίχωρα της Ματάνζας, μιας πόλης 140.000 κατοίκων 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) ανατολικά της Αβάνας, ξέσπασε αργά την Παρασκευή αφού κεραυνός χτύπησε μία από τις οκτώ δεξαμενές στην αποθήκη.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης της δυτικής επαρχίας Ματάνζας είπε ότι η φωτιά επεκτάθηκε σε μια τρίτη δεξαμενή, η οποία κατέρρευσε όπως δύο άλλες πριν από αυτήν.

«Η τρίτη δεξαμενή κατέρρευσε επίσης, αφού χύθηκαν τα καύσιμα της δεύτερης» καθώς υποχώρησε την Κυριακή, δήλωσε ο κυβερνήτης Μάριο Σαμπίνες στην κρατική τηλεόραση.

Είπε ότι η περιοχή της πυρκαγιάς ήταν «πολύ μεγάλη» και η προσπάθεια περιορισμού «πολύ περίπλοκη».

Αεροσκάφη, πυροσβέστες και άλλοι ειδικοί και εξοπλισμός έφτασαν στην Κούβα από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα την Κυριακή, αφού το νησιωτικό κράτος ζήτησε βοήθεια από «φιλικές χώρες».

Ο Σαμπίνες είπε ότι οι ομάδες ετοίμαζαν μια επιχείρηση για να επιτεθούν στις φλόγες με αφρό, «αλλά αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο».

Εντείνονται οι προσπάθειες

Περίπου 1.900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή της καταστροφής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Οι εργασίες εντείνονται για την καταπολέμηση της φωτιάς», ανέφερε η κουβανική προεδρία στο Twitter τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν μια «αποφασιστική μέρα» για την προσπάθεια.

Αφού η πρώτη δεξαμενή έπιασε φωτιά αργά την Παρασκευή, η φωτιά επεκτάθηκε σε δεύτερη δεξαμενή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Οι δύο πρώτες δεξαμενές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, προκαλώντας ακόμη τρεις τραυματισμούς και διαρροή του πετρελαίου τους.

Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Cupet, η πρώτη δεξαμενή περιείχε περίπου 26.000 κυβικά μέτρα αργού, περίπου το ήμισυ της χωρητικότητάς της.

Το δεύτερο περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ. Δεν ήταν σαφές πόσο γεμάτη ήταν η τρίτη δεξαμενή.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την ανάφλεξη της τρίτης δεξαμενής, περιχύνοντάς την με νερό για να τη διατηρήσουν δροσερή, αλλά τελικά χωρίς αποτέλεσμα.

Η αποθήκη προμηθεύει το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Antonio Guiteras, το μεγαλύτερο στην Κούβα.

Η καταστροφή έρχεται τη στιγμή που το νησί - με απαρχαιωμένο ενεργειακό δίκτυο και διαρκείς ελλείψεις καυσίμων - αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Από τον Μάιο, οι αρχές έχουν επιβάλει διακοπές ρεύματος έως και 12 ωρών την ημέρα σε ορισμένες περιοχές - πυροδοτώντας διαδηλώσεις στο κράτος των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.