Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος μεταφορων γιαννης καρουσος

Ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης για βελτίωση της ζωής των πολιτών, τόσο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και της Κυβέρνησης, είναι το γεγονός πως, παρά τις σκληρές επιπτώσεις που προκάλεσαν στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν αναβλήθηκε κανένα υπό εξέλιξη έργο, αντιθέτως βλέπουμε πολυαναμενόμενα έργα να παίρνουν σάρκα και οστά, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σε χαιρετισμό του στο 20ο Φεστιβάλ Πισσουρίου, που διεξάχθηκε το βράδυ της Κυριακής.

«Μετά από τις δύσκολες και ιδιάζουσες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Φεστιβάλ, που έχει πλέον καταστεί θεσμός για την τοπική κοινωνία με τους εκατοντάδες χορευτές,  αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της επαρχίας Λεμεσού», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η αναβίωση και η προβολή πολιτιστικών εθίμων της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί κληρονομιά για τις νεότερες γενεές καθώς μέσα από εκδηλώσεις σαν και την χθεσινοβραδινή «αναβιώνουμε την ιστορική μνήμη του έθνους μας».

«Θέλω να συγχαρώ, όλους τους συμμετέχοντες και όλους τους συντελεστές, για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το ξεχωριστό Φεστιβάλ», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών στο χαιρετισμό του, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρθηκε και σε μερικά έργα τα οποία προωθούνται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου, στην κοινότητα Πισσουρίου, όπως το έργο για την προστασία της παραλίας Πισσουρίου, όπου μετά από έντονα αιτήματα της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών για το έτος 2023 και αφορά διεξαγωγή μελέτης για την προστασία και βελτίωση της θαλάσσιας περιοχής παρά το Κούριο.

Όπως ανέφερε, οι σχετικές προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν περί τα τέλη του 2022, αρχές του 2023 με διάρκεια δύο χρόνων και έχουν εκτιμώμενη δαπάνη ύψους €140.000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

«Επιπλέον, μετά από έντονα αιτήματα της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του Υπουργείου Εσωτερικών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέλαβε την προκήρυξη προσφορών και τον συντονισμό της εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης σοβαρών κατολισθήσεων στην περιοχή Πισσουρίου. Μέχρι σήμερα, κρίθηκαν ακατάλληλες 20 κατοικίες, ενώ άλλες 200 κατοικίες παρουσιάζουν ζημιές λόγω των φυσικών αυτών καταστροφών», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η προκήρυξη προσφορών για την Β΄ Φάση του Έργου αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του φθινόπωρου του 2022 έναντι δαπάνης €39.27 εκ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

«Ταυτοχρόνως, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθεί, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές σε όλο το νησί, βάσει ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδιασμού», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η προτεινόμενη χρήση των λεωφορείων καθώς και των χαμηλών ρύπων οχημάτων είναι στις προτεραιότητες τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως προς τον σκοπό αυτό, αναβαθμίζουμε τις υποδομές, τις υπηρεσίες και την ποιότητα των Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών με την υπογραφή νέων συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών Λεμεσού ύψους €129 εκ. περίπου συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και την εγκατάσταση στεγάστρων και στάσεων υψηλών προδιαγραφών που ανέρχεται στα €71.4 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η κοινότητα Πισσουρίου επηρεάζεται άμεσα από την πολιτική την οποία υλοποιούμε, αφού με τον νέο σχεδιασμό οι διαδρομές προγραμματίζονται να διπλασιαστούν από τις τρεις στις έξι ημερησίως», είπε.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνέχισε ο κ. Καρούσος, επενδύει το μέγιστο στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του κράτους με την υλοποίηση διαφόρων αναπτυξιακών έργων σε όλο το νησί.

«Για του λόγου το αληθές, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως το πλέον αναπτυξιακό Υπουργείο, διαχειρίζεται έργα σε ολόκληρη την Κύπρο με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €1.2 δις. Έργα πολυαναμενόμενα, που σταδιακά παίρνουν σάρκα και οστά προς όφελος της κοινωνίας», κατέληξε.