Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυσυτηρας

Ένα σπάνιο και άκρως εντυπωσιακό στην όψη θαλάσσιο είδος έκανε την εμφάνιση την Παρασκευή το πρωί στο Λατσί. 

Τις θάλασσες της Κύπρου επισκέφτηκε, συγκεκριμένα, ένας κητώδης φυσητήρας, και ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με τον θαλάσσιο τουρισμό, και ο οποίος ταξιδεύει με σκάφη αναψυχής κατά μήκος της ακτής, κατέφερε να τον απαθανατίσει με την κάμερά του. 

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε λίγο πιο κοντά να δούμε να το ζώο θέλει κάποια βοήθεια μήπως έχει κάποια δίκτυα μπερδεμένα πάνω του και λόγω κούρασης αποπροσανατολίστηκε και ήρθε σε τόσο ρηχά νερά την συναντήσαμε σε έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές της Πολή Χρυσοχούς Λατσί », ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Εταιρείας Θαλάσσιου Τουρισμού Παναγιώτης Νικολαϊδης. 
Τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις φάλαινες και τα δελφίνια, έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για περίπου δέκα λεπτά, μόνο για να αναπνεύσουν, και στη συνέχεια, για 45 λεπτά καταδύονται σε μεγάλα βάθη, για να βρουν τη λεία τους. 


Ο αρσενικός φυσητήρας μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα μήκος και τους 45 τόνους βάρος, ενώ τα θηλυκά φτάνουν τα 13 μέτρα μήκος και τους 15 τόνους. 
Οι φυσητήρες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κήτος που απαντάται στη Μεσόγειο, και το μεγαλύτερο είναι η πτεροφάλαινα. 


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών της Ελλάδας «Πέλαγος», οι φυσητήρες της Μεσογείου απειλούνται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, και μόνο περίπου διακόσιοι ζουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. 

«Την υπολογίσαμε γύρω στα 12 μέτρα μήκος είναι κάτι πολύ σπάνιο να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ζώο και φαντάζεται ότι αυτό που νοιώθει ο κάθε ένας όταν έρθει αντιμέτωπος με τέτοια ζώα είναι δέος είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο μπορεί να καταδυθεί σε βάθη μέχρι 2000 μέτρα», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης. 

Όπως επιβεβαιώνουν οι εικόνες που έχει στην κατοχή του ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, δεν είναι η πρώτη φορά που λόγω της δουλειάς τους αντίκρισαν εντυπωσιακά θαλάσσια ζώα, καθώς συχνά συναντούν δελφίνια, αλλά και χελώνες καρέτα καρέτα.