Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβολια

Τρία πρόσωπα τα οποία αποτελούν στενές επαφές του πρώτου θετικού περιστατικού της ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο, προσήλθαν σήμερα στο προκαθορισμένο ραντεβού και έλαβαν το εμβόλιο που παραλήφθηκε χθες. 


Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, τα άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εμβολιασμό και έχουν σχέση με το πρώτο κρούσμα είναι συνολικά εφτά. 

Οι άλλες τέσσερεις επαφές έχουν ενημερωθεί πως το εμβόλιο τους αναμένει, και αναμένεται εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων να προσέλθουν σε προκαθορισμένο χώρο για να λάβουν την πρώτη δόση. 


«Όσον αφορά τα άλλα δύο κρούσματα θα ήθελα να σας αναφέρω ότι το ένα κρούσμα αφορά κάποιο τουρίστα που έχει έρθει από το εξωτερικό και το τρίτο κρούσμα αφορά ναυτικό.», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 


Από την πρώτη στιγμή εντοπισμού του πρώτου θετικού περιστατικού, το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει υπό στενή παρακολούθηση την όλη κατάσταση, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός των δικαιούχων θα γίνει προσεκτικά, αλλά και στοχευμένα. 

«Υπάρχει ένα πρωτόκολλο όσον αφορά τους εμβολιασμούς, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να εμβολιάζουμε τον κόσμο που χρειάζεται αυτά τα εμβόλια, γιατί δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό του κόσμου, όπως ήταν με τον κορωνοϊό, μιλάμε για ένα αριθμό εμβολίων πολύ μειωμένο», σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

Και οι τρείς άνδρες οι οποίοι έχουν εντοπιστεί θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων, νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση, ενώ η πορεία της υγείας τους παρακολουθείται στενά από ιατρούς και νοσηλευτές, στο νοσοκομείο αναφοράς. 

Ο Υπουργός Υγείας έδειξε, εξάλλου, σήμερα και τον δρόμο για μη περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα. 

«Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και από εμάς εξαρτάτε εάν θα υπάρχουν επιπρόσθετα κρούσματα.», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.  

Υπενθυμίζεται πως οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών θα είναι υπό την τηλεφωνική αξιολόγηση των λειτουργών του Υπουργείου Υγείας για συνολικά είκοσι μία ημέρες, ενώ στην λίστα των πρώτων προς εμβολιασμό βρίσκονται και οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι παρακολουθούν και φροντίζουν τα κρούσματα.