Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρισμός

Σε επιδόσεις 2019 παραπέμπουν αφίξεις και έσοδα από τον τουρισμό. 

Με τις αφίξεις τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, να πλησιάζουν το 75% των αφίξεων, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 και με τα έσοδα στο 83% της αντίστοιχης περιόδου, στα €543.000.000, η κορύφωση της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, δημιουργεί ενθαρρυντικές προοπτικές για ανάκαμψη και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. 

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι τουριστικές αφίξεις το εξάμηνο του 2022 έφθασαν 

τουρισμός αφίξεις


Παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, τον πληθωρισμό να σαρώνει, καθώς και την μεγάλη απώλεια από τη ρωσική αγορά, οι προβλέψεις είναι πως το σύνολο των αφίξεων όλο το 2022, αναμένεται να κυμανθεί άνω του 65%, των αφίξεων του 2019. 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, υπενθυμίζει ότι οι αφίξεις ρεκόρ του 2019 ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες. 

Ευελπιστούμε ότι θα κινηθούμε τουλάχιστον πάνω από το 60 με 65 τοις εκατό, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας 2.35 Αν λάβουμε υπόψη ότι το 2019, οι τουρίστες από το εξωτερικό ήταν, περί τα 4 εκατομμύρια, είναι γύρω στα 2,800 (εκατομμύρια τουρίστες) 

Εξαιρετικά ενθαρρυντικές είναι όμως και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για τον Δεκαπενταύγουστο, με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ να υπολογίζουν ότι αυτές θα αγγίξουν, το 85-90%. 

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου είναι το δημοφιλέστερο, εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας. Είναι το τριήμερο που οι συμπατριώτες μας μαζί με τους ξένους κατακλύζουν τα ξενοδοχεία μας. Και θα δούμε πληρότητες του 85-90% 

 


300 χιλιάδες Κύπριοι στο εξωτερικό


Αρκετοί όμως είναι και οι Κύπριοι που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους. Υπολογίζεται μάλιστα, πως ένας στους τρεις θα φύγει προς το εξωτερικό τους καλοκαιρινούς μήνες, φθάνοντας στα επίπεδα του 2019. 

Σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόεδρο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκη Κελεπέσιη

Κατά τον Ιούλιο μήνα και τον Αύγουστο, θα ταξιδέψουν 300 χιλιάδες κύπριοι στο εξωτερικό. Κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι ένας αριθμός που μας φέρνει πίσω στο 2019, προ της πανδημίας του Covid 

Όσον αφορά τις τιμές του ταξιδιωτικού πακέτου διευκρίνισε ότι επειδή οι διοργανωτές ταξιδιών έχουν προαγοράσει τις διοργανωμένες θέσεις δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα πληθωρισμού και ακρίβειας. 

Οι διοργανωτές ταξιδιών είχαν προετοιμάσει αυτά τα ταξιδιωτικά πακέτα, από το 2021 για το καλοκαίρι του 2022, οι τιμές είναι ίδιες περίπου με τις τιμές του 2019. Ήταν αρκετά ελκυστικές 

Επιπλέον, άλλες 12-15.000 Κύπριοι ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν φέτος, με τα κρουαζιερόπλοια που προσφέρουν οκταήμερες κρουαζιέρες προς Ελλάδα και Ισραήλ.