Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβολια

Με αφορμή τον εντοπισμό των πρώτων τριών θετικών περιστατικών της ευλογίας των πιθήκων, η Κύπρος εντάσσει στη φαρέτρα της για την αντιμετώπιση της νόσου τα πρώτα 630 εμβόλια. 

Πρόκειται για διδοσικό εμβόλιο, με την δεύτερη δόση να χορηγείται σε διάστημα 28 ημερών μετά από την ημερομηνία λήψης της πρώτης δόσης, και νοουμένου πως το άτομο στο οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός, δεν έχει λάβει στο παρελθόν εμβόλιο κατά της κοινής ευλογιάς. 

Σύμφωνα με την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου

Το συνολικό ήταν 1400 δόσεις, όμως τούτο αναδιαμορφώνεται από τα περιστατικά που προκύπτουν σε κάθε χώρα, επειδή υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός εμβολίων στην Ευρώπη τούτο διαμερίζεται ανάλογα με τα περιστατικά της χώρας, ένεκα αυτής της πρωτοβουλίας, αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία δεν θα είχαμε αυτό το εμβόλιο

Δικαίωμα για εμβολιασμό έχουν οι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι έχουν υπό την επίβλεψη τους τα θετικά περιστατικά αλλά και οι στενές επαφές των κρουσμάτων. 

Όπως ανέφερε η κα Παναγιωτοπούλου


Το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένο ιό της δαμαλίτιδας που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς . Όταν εμβολιαστεί κάποιος με αυτό το εμβόλιο τότε αναγκάζει το σώμα να αναπαράξει τα αντισώματα έτσι ώστε όταν έρθει σε επαφή με τον ιό να υπάρχουν έτοιμα αντισώματα για να μπορέσουν να πολεμήσουν τον ιό 

Η παραλαβή των πρώτων δόσεων έγινε κατορθωτή χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδου. Ενώ ο Υπουργός Υγείας αναζήτησε και εξασφάλισε προθυμία για εξασφάλιση εμβολίων και από την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και το Ισραήλ, εάν παραστεί ανάγκη που δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά εμβόλια. 

Χάπι κατά της Ευλογιάς

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατότερο πιο στοχευμένα η νόσος της Ευλογίας των Πιθήκων, η Κύπρος έχει ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ώστε να παραλάβει και το χάπι Τecovirimat. 

Σύμφωνα με την κα Παναγιωτοπούλου

«Είναι το αντιικό φάρμακο, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται και εκείνο εφόσον και στις άλλες χώρες αρχίσει η προμήθεια του να γίνει και στην Κύπρο 

Η Κύπρος έχει προχωρήσει παράλληλα και στη σύσταση Ad Hoc Επιτροπής, η οποία θα διαχειρίζεται τις διαδικασίες χορήγησης του συγκεκριμένου χαπιού στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το συγκεκριμένο χάπι, δύναται να χορηγηθεί στα άτομα που παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία.