Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αλ Άκσα

Ομάδα Εβραίων πιστών, που φέρεται να αριθμεί περί τα 3.000 άτομα, έχει υποβάλει αίτημα στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα ενόψει της εβραϊκής προσευχής το Σάββατο βράδυ για την επέτειο της 9ης του εβραϊκού μηνός Αβ – ημέρα μνήμης της καταστροφής του Εβραϊκού Ναού που αποτελεί εθνική και θρησκευτική ημέρα πένθους, σύμφωνα με την κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία.

Ενώ η ένοπλη αναμέτρηση Ισραήλ-Ισλαμικής Τζιχάντ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το βράδυ της Παρασκευής, η ισραηλινή αστυνομία, που αυξάνει την παρουσία της στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στον χώρο που περιβάλλει το Τέμενος Αλ-Άκσα, δεν έχει αποφανθεί ακόμα επί του αιτήματος. Μεταξύ των αιτουμένων περιλαμβάνονται και βουλευτές της Εθνοθρησκευτικής Εβραϊκής Δεξιάς.

Κάθε χρόνο κατά τη συγκεκριμένη επέτειο πραγματοποιείται μαζική εβραϊκή προσευχή στο Τείχος των Δακρύων και την επόμενη ημέρα σημαντικός αριθμός Εβραίων προσκυνητών, κατόπιν αιτήσεώς τους στην αστυνομία, εισέρχονται στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα για να προσευχηθούν όπως ορίζει το έθιμο, γεγονός που κάθε χρόνο αυξάνει την ένταση μεταξύ Εβραίων και Αράβων της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, η θέση του Εβραϊκού Ναού, γενικότερα γνωστού ως «Ναός του Σολομώντα», φερόταν να είναι στον σημερινό προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, ο έλεγχος του οποίου υπάγεται στο Ιορδανικό Εβκάφ – ζήτημα το οποίο αποτελεί μόνιμη εστία έντασης μεταξύ θρησκευομένων Εβραίων και Αράβων.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Χαμάς, Μωχάμαντ Χαμμάντα, που έχει οριστεί υπεύθυνος για την δραστηριότητα της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι «εάν θα επιτραπεί η προσέλευση Εβραίων προσκυνητών απόψε και αύριο στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, θα βάλουμε φωτιά κάτω από τα πόδια των Σιωνιστών», προσθέτοντας ότι για την οργάνωσή του «το ζήτημα του Τεμένους Αλ-Άκσα αποτελεί κόκκινη γραμμή» τονίζοντας ότι «η Χαμάς δεν θα αφήσει το καθεστώς της κατοχής να πλήξει το Αλ-Άκσα».

Μέχρι στιγμής, η οργάνωση Χαμάς έχει παραμείνει αμέτοχη στην ένοπλη αναμέτρηση Ισραήλ-Ισλαμικής Τζιχάντ που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή.

Η εβραϊκή θρησκευτική-εθνική επέτειος της 9ης του εβραϊκού μηνός Αβ αρχίζει με τη δύση του ηλίου το Σάββατο και ολοκληρώνεται με τη δύση του ηλίου την Κυριακή.