Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισαάκ Σολωμού

Από το «Μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού» ξεκίνησε η φετινή Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, με αφορμή και τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μεγάλη καταστροφή του 1922. 

Οι μοτοσικλετιστές της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», συγκεντρώθηκαν στις τρεις το απόγευμα στο μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού, και αφού κατέθεσαν στεφάνι ξεκίνησαν για τη Λευκωσία.

«Είναι για να θυμούμαστε τι πάθαμε σαν έλληνες της Κύπρου σαν έλληνες της Μικράς Ασίας σαν έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Για εμάς μετρά το ίδιο η Κερύνεια, το Αϊβαλή η Μόρφου η Σμύρνη είναι το ένα και το αυτό. Είμαστε πρόσφυγες και τιμούμε τη μνήμη όσων πέθαναν στη Μικρά Ασία μέσα από τα μάτια των Ισαάκ και Σολωμού», ανέφερε ο Ξένιος Κασίνης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού. 

«Η πράξη του μια στιγμή που χώρεσε όλο τον κόσμο, μία στιγμή που θα επαναλαμβάνεται μέσα στους αιώνες μπροστά στον πολιτισμένο κόσμο που παρακολούθησε το γεγονός από τα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια όπως παρακολουθούσαν αδιάφορα από τα συμμαχικά πλοία την σφαγή των πνιγμό και το ξεριζωμό 1,5 χριστιανών από την Σμύρνη», σημείωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου. 

Οι μοτοσικλετιστές θα πορευθούν προς το οδόφραγμα Αστρομερίτη μέσω των χωριών Δένεια και Μάμμαρι και ακολούθως θα πάρουν το δρόμο για τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ενώ θα πραγματοποιήσουν συμβολικές στάσεις στα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλλας και οδού Λήδρας. 

Αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση μνήμης και αξιοπρέπειας, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ενώ θα προηγηθεί η μεγάλη πορεία των μοτοσικλετιστών από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. 

Οι εκδηλώσεις και οι πορείες ολοκληρώνονται την Κυριακή στο 26ο ετήσιο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που θα τελεστεί από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.