Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευλογιά των πιθήκων

Εντός του Σαββατοκύριακου, αναμένονται στην Κύπρο τα εμβόλια κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ant1live δεν αποκλείεται το Σαββατοκύριακο να λάβουμε ολόκληρη την ποσότητα που αναλογεί στην Κύπρο. 

Το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες του ant1live. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας κ. Στέλλας Κυριακίδου, η πρώτη παρτίδα εμβολίων για τη νόσο ευλογιά των πιθήκων θα αφιχθεί αύριο στην Κύπρο στις 10:15 το πρωί, και συγκεκριμένα, 1260 δόσεις.


Σημειώνεται ότι περισσότερες πληροφορίες για τη χορήγηση των εμβολίων στους δικαιούχους θα ανακοινωθούν αύριο
 

Θετική απάντηση από ΕΕ

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε θετικά στο αίτημα της Κύπρου για επίσπευση της διαδικασίας αποστολής των εμβολίων, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της Ευλογιάς των Πιθήκων στο νησί μας.

Το αίτημα του υπουργείου Υγείας για επίσπευση της αποστολής των εμβολίων, ύστερα από συντονισμό με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου έγινε έγκαιρα αποδεκτό από την ΕΕ. Η διαδικασία αποστολής των εμβολίων βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός απροόπτου θα φτάσουν στην Κύπρο εντός του Σαββατοκύριακου.    

Η Κύπρος συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για ισότιμο διαμοιρασμό των εμβολίων για την Ευλογιά των Πιθήκων στα κράτη μέλη, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και με τα εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό η οποία κρίθηκε επιτυχής και έχει χαιρετιστεί από όλα τα κράτη μέλη.   

Ποιοι θα λάβουν το εμβόλιο

Το εμβόλιο κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων δεν χορηγείται στα θετικά περιστατικά της νόσου. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν συστήνεται για τους επαγγελματίες υγείας και τις στενές επαφές του θετικού περιστατικού.