Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βαρναβας βαρνακιδης
Στη φωτογραφία ο οδοντίατρος Δρ. Βαρνάβας Βαρνακίδης

Σάλος έχει προκληθεί παγκοσμίως με τη νέα τάση «Turkey teeth», δηλαδή τα «δόντια Τουρκίας» που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Πολλοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν στην Τουρκία, για να πληρώσουν φθηνά οδοντιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να αποκτήσουν το «τέλειο χαμόγελο».

Η τέλεια οδοντοστοιχία και τα κάτασπρα δόντια είναι ο πόθος μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που θέλει να αποκτήσει ένα… χολιγουντιανό χαμόγελο. Παρόλα αυτά, πολλοί ασθενείς επιστρέφουν από την Τουρκία με επιπλοκές και κακοτεχνίες στα δόντια τους με το κόστος για την επιδιόρθωσή τους να είναι πολύ υψηλό. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι αδύνατη η επανόρθωση.

Γι’ αυτό και για εκατοντάδες ανθρώπους το ταξίδι στην Τουρκία απέβη ολέθριο.

Mε τη συγκεκριμένη τάση ασχολήθηκε και το BBC, το οποίο ετοίμασε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χαμόγελο ευκαιρίας ή μεγάλο λάθος;». Η κρατική τηλεόραση της Βρετανίας προσπάθησε να εξετάσει τις συνέπειες μιας θεραπείας που δεν πήγε καλά και προσπαθεί να διερευνήσει αν αξίζει τον κόπο το ταξίδι, με τους Βρετανούς οδοντιάτρους να προειδοποιούν ότι οι επιπλοκές ενδέχεται να κοστίσουν πολύ υψηλά ποσά για τους ασθενείς που θα πρέπει να επιδιορθώσουν την κακή δουλειά που τους έχει γίνει.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Το ant1live μίλησε με τον οδοντίατρο Δρ. Βαρνάβα Βαρνακίδη, ο οποίος μας ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος ασθενής επιλέξει να ταξιδέψει σε μια χώρα με χαμηλό βιοτικό επίπεδο για να φτιάξει τα δόντια του αλλά και τι πρέπει να προσέξει.

Όπως μας ανέφερε, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: «Κάποιος που θα επιλέξει να βάλει εμφύτευμα στο εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει η περίπτωση να το αποβάλει ο οργανισμός του. Αν χάσει το εμφύτευμα θα χρειαστεί να ξαναπάει στο εξωτερικό, κλείνοντας νέα εισιτήρια κλπ, για να το φτιάξει ο οδοντίατρος που του το είχε τοποθετήσει».

Ο Δρ Βαρνακίδης τόνισε πως

σε περίπτωση που πάει κάποιος ασθενής στην Τουρκία ή σε κάποια άλλη χώρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην παν όλα καλά και να έρθει πίσω με περισσότερα προβλήματα.

Προειδοποίησε ακόμα ότι οι ενδεχόμενες επιπλοκές μπορεί να φέρουν τους ασθενείς αντιμέτωπους με τεράστια έξοδα αλλά και πόνους προκειμένου να διορθώσουν τις κακοτεχνίες θεραπειών που έγιναν στο εξωτερικό.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς

Ο Δρ. Βαρνακίδης συμβούλεψε τους ασθενείς που αποφασίζουν να φτιάξουν τα δόντια τους στο εξωτερικό τουλάχιστον να ρωτήσουν άλλους που το έχουν πράξει και ως εκ τούτου είχαν ανάλογη εμπειρία. 

«Υπάρχουν διαφόρων ειδών και ποιοτήτων υλικά, κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει ο ασθενής. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλές οι υπηρεσίες επειδή είναι πιο φθηνά», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Γιατί είναι πιο φθηνές οι υπηρεσίες στην Τουρκία

Η οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.  Ωστόσο, το κόστος των νέων οδοντιατρικών τεχνολογιών διαφέρει από χώρα σε χώρα λόγω των διαφορετικών επιπέδων οικονομίας.

«Η ψηφιακή οδοντιατρική έχει επικρατήσει με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι γνώσεις οδοντιατρικής πρέπει σε όλο τον κόσμο να είναι ίδιες, κάτι που έχει να κάνει με τους οδοντίατρους», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Το κόστος των καμερών που τοποθετεί ένας οδοντίατρος στο στόμα του ασθενή, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφέρει στην Κύπρο από ότι στην Τουρκία λόγω του βιοτικού επιπέδου.

«Κάθε χώρα έχει διαφορετικό βιοτικό επίπεδο. Είναι πολύ λογικό το κόστος ζωής της Τουρκίας να είναι πιο φθηνό από το δικό μας. Τα οδοντιατρικά υλικά είναι πιο φθηνά όπως και οι τεχνίτες», επισήμανε ο Δρ. Βαρνακίδης.