Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σπιτι ιταλια
Ο Massoud Ahmadi και η Shelley Spencer, από την κομητεία Montgomery στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ, αγόρασαν και ανακαίνισαν ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην ιταλική πόλη Sambuca di Sicilia.

Το ενδιαφέρον τους στις παλιές κατοικίες και υποστατικά στρέφουν τα τελευταία χρόνια πολίτες και αγοραστές από όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία, αρκετοί πολίτες αγοράζουν ερειπωμένα σπίτια σε χαμηλές τιμές, καθώς πολλές ερημωμένες πόλεις και χωριά προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις φθίνουσες κοινότητές τους προσφέροντας ευκαιρίες για ακίνητα.

Οι προσεγγίσεις των αγοραστών όσον αφορά την αναβάθμιση των κτηρίων που αγοράζουν διαφέρουν. Ορισμένοι επιθυμούν να κρατήσουν τα πράγματα απλά και στον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, ενώ άλλοι προχωρούν σε ολοκληρωτικές «μεταμορφώσεις».

Ο Massoud Ahmadi και η Shelley Spencer, οι πρώτοι που ολοκλήρωσαν τις ανακαινίσεις σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην ιταλική πόλη Sambuca di Sicilia, ανήκουν στην τελευταία κατηγορία.

Το ζευγάρι, από την κομητεία Μοντγκόμερι στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ήταν μεταξύ εκείνων που άρπαξαν μια ιστορική κατοικία στη Σαμπούκα, που βρίσκεται βαθιά στην καρδιά της Σικελίας, αφού οι τοπικές αρχές έβγαλαν σε δημοπρασία 16 εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Ο Ahmadi και ο Spencer ενδιαφέρθηκαν ήδη να αγοράσουν ένα ακίνητο στην Ιταλία και σκέφτονταν να ψάξουν στην περιοχή της Σικελίας όταν διάβασαν για το σχέδιο στο CNN το 2019.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», λέει ο Spencer στο CNN. «Η Sambuca είναι πολύ καθαρή, με ωραία παλιά πέτρινα πεζοδρόμια που θυμίζουν εκείνα στην [Ουάσιγκτον, γειτονιά DC] Georgetown και τα φώτα του δρόμου τη νύχτα είναι πολύ ρομαντικά», πρόσθεσε.

σπιτι ιταλια
Νέα γειτονιά: «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», λέει ο Spencer στο CNN. "Η Sambuca είναι πολύ καθαρή, με ωραία παλιά πέτρινα πεζοδρόμια που θυμίζουν εκείνα στην [Ουάσιγκτον, γειτονιά DC] Georgetown και τα φώτα του δρόμου τη νύχτα είναι πολύ ρομαντικά."

Ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν ότι η προσφορά τους, των 10.150 ευρώ (περίπου 10.372 $) για ένα παλάτι 100 τετραγωνικών μέτρων έγινε αποδεκτή και γρήγορα άρχισαν να δουλέψουν για να δώσουν στο ακίνητο ένα δραματικό λίφτινγκ.

Δύο χρόνια αργότερα, και πολύ πριν από την προθεσμία των τριών ετών που τέθηκε σε εφαρμογή από τις τοπικές αρχές, το ιταλικό τους καταφύγιο έχει ολοκληρωθεί.

Ο Ahmadi και ο Spencer, που και οι δύο εργάζονται σε παγκόσμια αναπτυξιακά έργα, ξόδεψαν περίπου 250.000 δολάρια μετατρέποντας το ερειπωμένο ακίνητο σε ένα πολυτελές σπίτι, το οποίο λένε ότι μοιάζει «σαν αναγεννησιακό σπίτι».

Σκοπεύουν να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας, περνώντας περίπου το μισό του έτους στο σπίτι τους με δύο υπνοδωμάτια, μαζί με την κόρη και τα εγγόνια τους.

Το ανακαινισμένο σπίτι διαθέτει όμορφα μαρμάρινα μπάνια, αλλά το χαρακτηριστικό του που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα ένας εσωτερικός ανελκυστήρας που χρησιμοποιεί το ζευγάρι για να ανεβοκατεβαίνει τα τρία του επίπεδα.

Τι τους έκανε λοιπόν να αποφασίσουν να εγκαταστήσουν στο ακίνητο έναν ανελκυστήρα, με κάμερα ασφαλείας και τηλέφωνο;

«Θέλουμε να γερνάμε εδώ, να κάνουμε γιόγκα κάθε μέρα και να πίνουμε καφέ στη βεράντα με θέα την ομιχλώδη λίμνη», εξηγεί ο Spencer.

«Έτσι σκεφτήκαμε ότι θα ήταν υπέροχο να νιώθουμε όσο πιο άνετα γίνεται παρακάμπτοντας όλα αυτά τα στενά σκαλοπάτια και να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνουμε τέσσερις σκάλες με αέρα πολλές φορές την ημέρα».

σπιτι ιταλια
Ανελκυστήρας σπιτιού: Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σπιτιού, που βρίσκεται στην αρχαία συνοικία των Σαρακηνών του ιστορικού κέντρου της Sambuca, είναι ένας εσωτερικός ανελκυστήρας.

Ωστόσο, ένας εσωτερικός ανελκυστήρας δεν είναι σίγουρα ένα τυπικό εξάρτημα για τα σπίτια σε αυτή τη μικροσκοπική πόλη και ο λαμπερός εσωτερικός σχεδιασμός του έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους ντόπιους.

Το ζευγάρι λέει ότι έχει δεχτεί επισκέψεις από διάφορους κατοίκους που θέλουν να δουν από κοντά τη μεταμόρφωση αυτού του κάποτε ερειπωμένου σπιτιού.

«Οι ντόπιοι μας καλωσορίζουν με κέικ και έρχονται στο σπίτι μου με περιέργεια να δουν τι κάναμε με το ερείπιο», λέει ο Σπένσερ, πριν αποκαλύψει ότι πρόσφατα τους έκαναν δώρο ένα «ωραίο μπουκάλι κρασί» στο τοπικό μπαρ.

Εκτός από το ασανσέρ, το σπίτι διαθέτει χώρο χαλάρωσης, σουίτα επισκεπτών, μεγάλο υπνοδωμάτιο και σαλόνι με μοντέρνα ανοιχτή κουζίνα.

Υπάρχουν επίσης πολλά μπαλκόνια, καθώς και μια πανοραμική βεράντα με θέα στους λόφους και τη λίμνη Arancio, που βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο αραβικό φρούριο Fortino di Mazzallakkar.

σπιτι ιταλια
Τελικό αποτέλεσμα: «Οι Ιταλοί τεχνίτες είναι απίστευτοι», λέει ο Spencer. "Το πώς μετέτρεψαν αυτόν τον χώρο σε κάτι νέο είναι εκπληκτικό. Ήταν ένα κοχύλι, τώρα μοιάζει με αναγεννησιακό σπίτι."

Ο Ahmadi και ο Spencer λένε ότι τους έχει ήδη δοθεί πίσω η προκαταβολή των 5.000 ευρώ (περίπου 5.100 $) που παρέδωσαν αρχικά ως μέρος της συμφωνίας αγοράς, η οποία όριζε ότι οι εργασίες ανακαίνισης θα είχαν ολοκληρωθεί εντός τριών ετών.

Το ζευγάρι αυτή την περίοδο απολαμβάνει ένα μάλλον ειδυλλιακό καλοκαίρι στη Sambuca. Τα πρωινά, κατεβαίνουν με το ασανσέρ τους στο ισόγειο για να απολαύσουν έναν πρωινό καπουτσίνο και γλυκά στο τοπικό μπαρ. Στη συνέχεια πάνε μια βόλτα, πριν επιστρέψουν στο σπίτι για μια μέρα εξ αποστάσεως εργασίας.

«Είναι ένα πιο έξυπνο σπίτι από αυτό που έχουμε στις ΗΠΑ, με σύστημα συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης», προσθέτει ο Spencer, εξηγώντας ότι είναι σε θέση να διαχειρίζονται τους συναγερμούς και τις συσκευές στην ιδιοκτησία τους στις ΗΠΑ από τη Sambuca.

Αφού αγόρασαν το νέο τους σπίτι, συνέχισαν να αγοράζουν ένα αχρησιμοποίητο τμήμα 100 τετραγωνικών μέτρων από το σπίτι του γείτονά τους για 5.000 ευρώ, το οποίο έκτοτε έχουν ανακαινίσει και έχουν συνδέσει με την ιδιοκτησία τους.

«Αγαπάμε την ηρεμία στη Σαμπούκα», λέει ο Ahmadi. «Ο δρόμος μας είναι πολύ αθόρυβος και απολαμβάνουμε τη φιλοσοφία του τρόπου ζωής με αργούς ρυθμούς της πόλης, που συμβολίζεται από ένα γλυπτό σαλιγκαριού στην κεντρική πλατεία».

Ενώ ορισμένοι ταξιδιώτες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη Σικελία ως βάση για να εξερευνήσουν περισσότερο την Ιταλία, καθώς και την υπόλοιπη Ευρώπη, το ζευγάρι επικεντρώνεται στην εξερεύνηση της περιοχής.

Έχουν ήδη επισκεφθεί την πόλη Marsala στην επαρχία Trapani και τις αλυκές του Trapani και τους αρέσει να κάνουν μεγάλες διαδρομές στους στενούς αγροτικούς δρόμους για να επισκεφτούν τοπικές αγορές τροφίμων και να δοκιμάσουν διάφορες λιχουδιές, συμπεριλαμβανομένων σαλιγκαριών

Νέες περιπέτειες

«Στις ΗΠΑ, οι αυτοκινητόδρομοι είναι παντού. Αλλά εδώ δεν υπάρχει βιασύνη», λέει ο Massoud. «Το αργό ταξίδι μας επιτρέπει να απολαύσουμε την υπέροχη θέα.

«Για να οδηγήσουμε μόλις εννέα χιλιόμετρα και να διασχίσουμε τους λόφους, χρειαζόμαστε σχεδόν δύο ώρες, αλλά αυτό είναι που κάνει την περιπέτεια τόσο ξεχωριστή».

Αν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα ζητήματα που έφερε η πανδημία του Covid-19, υπήρξαν ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα στην πορεία.

σπιτι ιταλια
Σπίτι ευκαιρίας: Το ζευγάρι άρπαξε ένα παλάτι 100 τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα 16 ακίνητα που οι τοπικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό έναντι συμβολικού 1 ευρώ το 2019 σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν την ερημωμένη πόλη.

Το να στριμώξουν τα έπιπλά τους μέσα από τις σφιχτές πόρτες και τα παράθυρα του 300χρονου palazzo τους αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις (ο καναπές ανέβηκε στο ασανσέρ) και η εύρεση κατάλληλων επίπλων ήταν επίσης χρονοβόρα.

«Ως Αμερικανοί έχουμε πρόσβαση σε πολλά καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούμε να αγοράσουμε πράγματα κάθε είδους», λέει ο Spencer.

«Αλλά το να βρείτε ωραία έπιπλα καλής ποιότητας εδώ στη Σικελία που πραγματικά σας αρέσουν μπορεί να είναι πρόβλημα. Πρέπει να ξέρετε πού είναι το σωστό μέρος για κορυφαία παραδοσιακά ξύλινα κομμάτια, αντίκες και καταστήματα μεταχειρισμένων. Επίσης, ορισμένα κομμάτια βρίσκονται σε καταλόγους αλλά δεν είναι διαθέσιμα».

Αν και η δομή του κτιρίου έχει ανακαινιστεί, αποφάσισαν να διατηρήσουν τα αυθεντικά παράθυρα, μαζί με τους χρυσαφί κουρελιασμένους πέτρινους τοίχους, τα δάπεδα από πλακάκια μαγιόλικα και τις θολωτές οροφές, προκειμένου να διατηρηθούν ορισμένα από τα ιστορικά στοιχεία του σπιτιού.

Ο Massoud και ο Spencer επέλεξαν επίσης να κρατήσουν κάποια αντικείμενα που άφησαν πίσω τους προηγούμενοι ιδιοκτήτες, τα οποία ανακάλυψαν κατά την πρώτη τους επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένου ενός ημερολογίου του 1967 που ήταν ακόμα κρεμασμένο στους τοίχους.

Το σπίτι τους είναι ένα από τα πολλά στη γειτονιά των Σαρακηνών που εγκαταλείφθηκαν μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που έπληξε την κοιλάδα Belice της Σικελίας το 1968 και κατέστρεψε την περιοχή.

Το δημαρχείο πλημμύρισε από ενδιαφέρον από εκατοντάδες αγοραστές από το εξωτερικό αφού προσέφερε 16 από τα σπίτια το 2019 και προχώρησε σε δημοπρασία 10 ακόμη κτιρίων το 2021, αυτή τη φορά για συμβολικά 2 ευρώ το καθένα.

Ο Massoud είναι εξαιρετικά ευγνώμων που τόσο η πώληση όσο και η ανακαίνιση έγιναν τόσο ομαλά, εξηγώντας ότι το δημαρχείο βοήθησε με τη γραφειοκρατία και τα νομικά ζητήματα, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν το γλωσσικό εμπόδιο.

«Στις ΗΠΑ, πρέπει να ασχοληθώ ο ίδιος με τους υπεργολάβους, αλλά στη Sambuca ήταν πολύ πιο εύκολο», λέει ο Massoud, ο οποίος επέβλεπε όλες τις εργασίες, μαζί με τον αρχιτέκτονα.

«Είχα την τύχη να βρω έναν καλό αρχιτέκτονα και συνέβαλα στις ηλεκτρολογικές εργασίες, σχεδιάζοντας τη θέση των φωτιστικών.

Το ζευγάρι εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα της δουλειάς των ντόπιων εμπόρων και οικοδόμων, λέγοντας ότι το βρήκαν πολύ ανώτερο από οτιδήποτε έχουν συναντήσει στις ΗΠΑ.

«Οι Ιταλοί τεχνίτες είναι απίστευτοι», λέει ο Spencer. "Το πώς μετέτρεψαν αυτόν τον χώρο σε κάτι νέο είναι εκπληκτικό. Ήταν ένα κοχύλι, τώρα μοιάζει με αναγεννησιακό σπίτι."

σπιτι ιταλια
Κομψός εσωτερικός χώρος: Το σπίτι διαθέτει επίσης σαλόνι με ανοιχτή κουζίνα, χώρο χαλάρωσης, σουίτα επισκεπτών, πολλά μπαλκόνια και βεράντα με πανοραμική θέα.

Ωστόσο, ο τελικός λογαριασμός τους προκάλεσε σοκ, καθώς δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι θα προστεθεί ΦΠΑ 10% στο κόστος του κτιρίου.
Πριν ξεκινήσουν την ιταλική ανακαίνιση του σπιτιού τους, ο Massoud και ο Spencer συχνά προειδοποιούνταν για τους κινδύνους που ενέχει η αγορά και η βελτίωση ενός μεγάλου σπιτιού στο εξωτερικό.

Ωστόσο, λένε ότι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στο στεγαστικό σχέδιο Sambuca, το οποίο στοχεύει στη στήριξη της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, και είναι ενθουσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

«Θα μπορούσα να τσιμπήσω τον εαυτό μου», λέει ο Σπένσερ. "Ήμασταν πραγματικά τυχεροί. Θα μπορούσα να σας λέω πολλούς εφιάλτες, αλλά όλα λειτούργησαν αρκετά καλά. Πολύ καλύτερα από ό,τι θα ήταν σε μια μικρή πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Πηγή: Cnn
 

σπιτι ιταλια
Ο Massoud Ahmadi και η Shelley Spencer, από την κομητεία Montgomery στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ, αγόρασαν και ανακαίνισαν ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην ιταλική πόλη Sambuca di Sicilia.
σπιτι ιταλια
Πλήρης ανακαίνιση: Ένα από τα δωμάτια στην ιστορική κατοικία πριν από την ανανέωση, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια.
σπιτι ιταλια
Εκπληκτική μεταμόρφωση: Δύο χρόνια αργότερα, και πολύ πριν από την προθεσμία των τριών ετών που τέθηκε σε εφαρμογή από τις τοπικές αρχές, το ιταλικό σπίτι τους έχει ολοκληρωθεί. Το ζευγάρι λέει ότι ξόδεψε 250.000 δολάρια για τις εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες περιελάμβαναν τη διόρθωση των αρχικών σκαλοπατιών.
σπιτι ιταλια
Εκτεταμένες εργασίες: Άποψη της πρόσοψης του παλατιού 100 τετραγωνικών μέτρων πριν από τις εργασίες ανακαίνισης.
σπιτι ιταλια
Δραματική μεταμόρφωση: Ο Ahmadi και ο Spencer λένε ότι τους έχει ήδη δοθεί πίσω η κατάθεση των 5.000 € (περίπου 5.100 $) που παρέδωσαν αρχικά ως μέρος της συμφωνίας αγοράς, η οποία όριζε ότι οι ανακαινίσεις θα ολοκληρωθούν εντός τριών ετών.
σπιτι ιταλια
Γραφική πόλη: «Αγαπάμε την ηρεμία στη Σαμπούκα», λέει ο Ahmadi. «Ο δρόμος μας είναι πολύ αθόρυβος και απολαμβάνουμε τη φιλοσοφία του τρόπου ζωής με αργούς ρυθμούς της πόλης».
σπιτι ιταλια
Νέα γειτονιά: «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», λέει ο Spencer στο CNN. "Η Sambuca είναι πολύ καθαρή, με ωραία παλιά πέτρινα πεζοδρόμια που θυμίζουν εκείνα στην [Ουάσιγκτον, γειτονιά DC] Georgetown και τα φώτα του δρόμου τη νύχτα είναι πολύ ρομαντικά."
σπιτι ιταλια
Κομψός εσωτερικός χώρος: Το σπίτι διαθέτει επίσης σαλόνι με ανοιχτή κουζίνα, χώρο χαλάρωσης, σουίτα επισκεπτών, πολλά μπαλκόνια και βεράντα με πανοραμική θέα.
σπιτι ιταλια
Ανελκυστήρας σπιτιού: Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σπιτιού, που βρίσκεται στην αρχαία συνοικία των Σαρακηνών του ιστορικού κέντρου της Sambuca, είναι ένας εσωτερικός ανελκυστήρας.
σπιτι ιταλια
Τελικό αποτέλεσμα: «Οι Ιταλοί τεχνίτες είναι απίστευτοι», λέει ο Spencer. "Το πώς μετέτρεψαν αυτόν τον χώρο σε κάτι νέο είναι εκπληκτικό. Ήταν ένα κοχύλι, τώρα μοιάζει με αναγεννησιακό σπίτι."
σπιτι ιταλια
Σπίτι ευκαιρίας: Το ζευγάρι άρπαξε ένα παλάτι 100 τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα 16 ακίνητα που οι τοπικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό έναντι συμβολικού 1 ευρώ το 2019 σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν την ερημωμένη πόλη.
σπιτι ιταλια
Μεγάλο έργο: Όταν έμαθαν ότι η προσφορά τους των 10.150 ευρώ (περίπου 10.372 $) έγινε αποδεκτή, άρχισαν γρήγορα να δουλέψουν για να δώσουν στο ακίνητο ένα δραματικό λίφτινγκ.