Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ατμοσφαιρικη ρυπανση

Προβληματισμό προκαλεί η εκτίναξη των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλο τον κόσμο κατά το 2021.

Η έκθεση της IQAir , μιας εταιρείας που παρακολουθεί την παγκόσμια ποιότητα του αέρα, διαπίστωσε ότι η μέση ετήσια ατμοσφαιρική ρύπανση σε κάθε χώρα - και στο 97% των πόλεων - υπερέβαινε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν κανονισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Λίμνη Πάουελ: Πέφτει η στάθμη του νερού και η συνολική χωρητικότητα της

Όχι μόνο η στάθμη του νερού της λίμνης Πάουελ πέφτει κατακόρυφα λόγω της ξηρασίας, αλλά και η συνολική χωρητικότητά της συρρικνώνεται.

Μόνο 222 πόλεις από τις 6.475 που αναλύθηκαν στην έκθεση είχαν μέση ποιότητα αέρα που πληρούσε τα πρότυπα του ΠΟΥ. 

Διαπιστώθηκε ότι τρεις περιοχές πληρούσαν τις οδηγίες του ΠΟΥ: η γαλλική επικράτεια της Νέας Καληδονίας και τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών του Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ.

Η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ήταν μεταξύ των χωρών με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, υπερβαίνοντας τις οδηγίες κατά τουλάχιστον 10 φορές.

Οι Σκανδιναβικές χώρες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκαν μεταξύ των καλύτερων χωρών για την ποιότητα του αέρα, με μέσα επίπεδα που ξεπέρασαν τις κατευθυντήριες γραμμές κατά 1 έως 2 φορές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η IQAir διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερέβη τις οδηγίες του ΠΟΥ κατά 2 έως 3 φορές το 2021.

«Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να συμβάλουν στη μείωση της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσε στο CNN η Glory Dolphin Hammes, Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir North America. "(Τα λεπτά σωματίδια) σκοτώνουν πάρα πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο και οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν πιο αυστηρά εθνικά πρότυπα ποιότητας του αέρα και να διερευνήσουν καλύτερες εξωτερικές πολιτικές που προωθούν την καλύτερη ποιότητα του αέρα."

Είναι η πρώτη σημαντική παγκόσμια έκθεση για την ποιότητα του αέρα που βασίζεται στις νέες ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση , οι οποίες ενημερώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 . Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές μείωσαν στο μισό την αποδεκτή συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων — ή PM 2,5 — από 10 σε 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Το PM 2,5 είναι ο πιο μικροσκοπικός ρύπος αλλά και μεταξύ των πιο επικίνδυνων. Όταν εισπνέεται, ταξιδεύει βαθιά στον πνευμονικό ιστό όπου μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Προέρχεται από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές και έχει συνδεθεί με μια σειρά από απειλές για την υγεία, όπως το άσθμα , οι καρδιακές παθήσεις και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από προβλήματα ποιότητας του αέρα. Το 2016, περίπου 4,2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι σχετίστηκαν με λεπτά σωματίδια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εάν οι κατευθυντήριες γραμμές του 2021 είχαν εφαρμοστεί εκείνο το έτος, ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί σχεδόν 3,3 εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Η IQAir ανέλυσε σταθμούς παρακολούθησης της ρύπανσης σε 6.475 πόλεις σε 117 χώρες, περιοχές και περιοχές.

Στις ΗΠΑ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Από τις περισσότερες από 2.400 πόλεις των ΗΠΑ που αναλύθηκαν, ο αέρας του Λος Άντζελες παρέμεινε ο πιο μολυσμένος, παρά το γεγονός ότι σημείωσε μείωση 6% σε σύγκριση με το 2020. Η Ατλάντα και η Μινεάπολη παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στη ρύπανση. έδειξε η έκθεση.

«Η εξάρτηση (των Ηνωμένων Πολιτειών) στα ορυκτά καύσιμα, η αυξανόμενη σοβαρότητα των πυρκαγιών καθώς και η διαφορετική επιβολή του νόμου για τον καθαρό αέρα από διοίκηση σε διοίκηση έχουν προσθέσει όλα στην ατμοσφαιρική ρύπανση των ΗΠΑ», έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές λένε ότι οι κύριες πηγές ρύπανσης στις ΗΠΑ ήταν οι μεταφορές που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή ενέργειας και οι πυρκαγιές, που προκαλούν όλεθρο στις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινότητες της χώρας.

«Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά όσον αφορά τις μεταφορές», δήλωσε ο Hammes, ο οποίος ζει λίγα μίλια από το Λος Άντζελες. «Μπορούμε να ενεργήσουμε έξυπνα σε αυτό με μηδενικές εκπομπές, αλλά ακόμα δεν το κάνουμε. Και αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση που βλέπουμε στις μεγάλες πόλεις», είπε.

Οι πυρκαγιές που τροφοδοτήθηκαν από την κλιματική αλλαγή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση της ποιότητας του αέρα στις ΗΠΑ το 2021. Οι συγγραφείς επεσήμαναν έναν αριθμό πυρκαγιών που οδήγησαν σε επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση — συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών Caldor και Dixie στην Καλιφόρνια, καθώς και της πυρκαγιάς Bootleg στο Όρεγκον, το οποίο έσκασε καπνό μέχρι την ανατολική ακτή τον Ιούλιο.

Η Κίνα —η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση— παρουσίασε βελτιωμένη ποιότητα του αέρα το 2021. Περισσότερες από τις μισές κινεζικές πόλεις που αναλύθηκαν στην έκθεση είδαν χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πρωτεύουσα του Πεκίνου συνέχισε μια πενταετή τάση βελτιωμένης ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω της μείωσης των ρυπογόνων βιομηχανιών στην πόλη λόγω της πολιτικής μείωσης.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο είχε λειτουργήσει ως ο κύριος υπερασπιστής του κόσμου ενάντια στην κλιματική κρίση, εξέπεμπε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορρόφησε πέρυσι. Η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές έχουν απειλήσει το κρίσιμο οικοσύστημα, έχουν ρυπάνει τον αέρα και έχουν συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.

«Όλα αυτά είναι μέρος της φόρμουλας που θα οδηγήσει ή οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη». είπε ο Χάμες.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ορισμένες ανισότητες: Οι σταθμοί παρακολούθησης παραμένουν ανεπαρκείς σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα την έλλειψη δεδομένων για την ποιότητα του αέρα σε αυτές τις περιοχές.

«Όταν δεν έχεις αυτά τα δεδομένα, είσαι πραγματικά στο σκοτάδι», είπε ο Hammes.

Ο Χάμες σημείωσε ότι η αφρικανική χώρα του Τσαντ συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για πρώτη φορά, λόγω της βελτίωσης του δικτύου παρακολούθησής της. Η IQAir διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της χώρας ήταν η δεύτερη υψηλότερη στον κόσμο πέρυσι, πίσω από το Μπαγκλαντές.

Ο Tarik Benmarhnia, επιδημιολόγος της κλιματικής αλλαγής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, ο οποίος έχει μελετήσει τον αντίκτυπο του καπνού των δασικών πυρκαγιών στην υγεία, σημείωσε επίσης ότι το να βασίζεσαι μόνο σε σταθμούς παρακολούθησης μπορεί να οδηγήσει σε τυφλά σημεία σε αυτές τις αναφορές.

«Νομίζω ότι είναι υπέροχο που βασίστηκαν σε διαφορετικά δίκτυα και όχι μόνο σε κυβερνητικές πηγές», είπε στο CNN ο Μπενμαρχνία, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτό το δημοσίευμα. «Ωστόσο, πολλές περιοχές δεν έχουν αρκετούς σταθμούς και υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές».

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα στην έκθεσή της για το 2021 ότι, εκτός από την επιβράδυνση της ταχύτητας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα είχε το πρόσθετο όφελος της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της δημόσιας υγείας.

Ο Hammes είπε ότι η έκθεση της IQAir είναι ακόμη περισσότερος λόγος για τον κόσμο να αποδεσμεύσει τα ορυκτά καύσιμα.

«Έχουμε την έκθεση, μπορούμε να τη διαβάσουμε, μπορούμε να την εσωτερικεύσουμε και πραγματικά να αφοσιωθούμε στην ανάληψη δράσης», είπε. "Πρέπει να γίνει μια σημαντική κίνηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για να αντιστρέψουμε το κύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη· διαφορετικά, ο αντίκτυπος και το τρένο στο οποίο βρισκόμαστε (θα ήταν) μη αναστρέψιμα."

Πηγή: Cnn