Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νησιά Φίτζι

Ο πλανήτης αλλάζει, είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ. 

Ο δείκτης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος έχει αυξηθεί και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ειδικά το 2022 η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρούς καύσωνες και σαρωτικές πυρκαγιές. 

Η Θερμοκρασία στη Γαλλία παραμένει κολλημένη στα ύψη με τουρίστες και ντόπιους να αναζητούν ανάσες δροσιάς στα σιντριβάνια ατμού ή στα πάρκα κάτω από τα δέντρα. 

Ο Καρνιέλ Μπροσελιάντ, κάτοικος Γαλλίας δήλωσε πως

Έπρεπε να ξοδέψουμε χρήματα για έναν ανεμιστήρα, ήταν τόσο ζέστη κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων εβδομάδων του φετινού καλοκαιριού που δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε 

Άλλοι πάλι μετέτρεψαν σε πλαζ τις όχθες του Σηκουάνα. 

Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης «ψήνονται» από τις υψηλές θερμοκρασίες, η στάθμη του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία, πέφτει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με του ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. 

Ο ποταμός κοντεύει να στεγνώσει σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι μεταφορές αγαθών καθώς ο Ρήνος αποτελεί μία από τις βασικότερες εμπορικές αρτηρίες της χώρας και όχι μόνο. Η στάθμη των υδάτων σήμερα βρίσκεται στα 60 εκατοστά ενώ αναμένεται να πέσει στα 47 εκατοστά κάτι που σημαίνει πως η διέλευση των φορτηγίδων θα είναι πλέον αδύνατη. 


Οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι, είναι οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής, αφού είναι πλέον θέμα χρόνου ολόκληρα χωριά να βυθιστούν λόγω της ανόδου στη στάθμη της θάλασσας. 


Στο χωριό Σερρούα, το θαλασσινό νερό όταν υπάρχει παλίρροια διαπερνά τα φράγματα εισέρχεται στο χωριό και καταλήγει στις καλλιέργειες καθιστώντας την αγροτική παραγωγή, αδύνατη. 

Με κάτοικο της νήσου να αναφέρει

Θα μου λείψουν όλα, Γεννήθηκα εκεί. Θα μου λείψει οτιδήποτε το περιβάλλει. Τα δέντρα, τα πάντα, η ατμόσφαιρα και ο αέρα. Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι

Τις πληγές της μετρά και η Ιαπωνία. 

Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Δύο άνθρωποι αγνοούνται ενώ 200 χιλιάδες κάτοικοι, στις πληγείσες περιοχές, καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Γέφυρες κατέρρευσαν, ποταμοί υπερχείλισαν ενώ σπίτια πλημμύρισαν.