Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Γενικός Ελεγκτής: Υπάρχει ασυμβίβαστο για Αντωνίου - Ρίχνει το «μπαλάκι» στο Υπουργικό

Το μπαλάκι στο Υπουργικό Συμβούλιο ρίχνει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όσον αφορά την υπόθεση γύρω από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμά Αντωνίου και τα περί ασυμβίβαστου.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής εξηγεί ότι προκύπτει ασυμβίβαστο λόγω του ότι η σύζυγος του  Θωμά Αντωνίου είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ και ακολούθως εξηγεί τους λόγους γι’ αυτή τη διαπίστωση.

Η απάντηση του Θωμά Αντωνίου για τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στην εν λόγω επιστολή δεν άργησε.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό κι όχι νομικό, ενώ παρέπεμψε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία για εξέτασή του.

«Είδα την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Προσωπικά δεν είμαι νομικός, δεν μπορώ να κρίνω την νομική πτυχή», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

«Όπως ανέφερα στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συνέχισε, «θεωρώ και κρίνω ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δεν είναι νομικό».
Ακολούθως, υποστήριξε ότι εάν ήταν στη θέση του Γενικού Ελεγκτή θα αποτεινόταν στη Νομική Υπηρεσία ή σε κάποιο νομικό, αφού αυτός κρίνει ότι το θέμα είναι νομικό.

«Δεν γνωρίζω αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι νομικός ή είναι στην εξουσιοδότηση του να κρίνει τα θέματα περί ασυμβιβάστου, να εκδίδει νομικές γνωματεύσεις και μονομερώς να δικάζει και να καταδικάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

Για τα υπόλοιπα περί ασυμβιβάστου, ο κ. Αντωνίου παραπέμπει στη νομική γνωμάτευση που απέστειλε ο Οργανισμός και σε ό,τι έχει αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Γενικός Ελεγκτής είχε δηλώσει στις 28 Ιουλίου, με ανάρτηση που είχε κάνει στο Twitter, ότι επρόκειτο να διερευνήσει την καταγγελία που αφορά στον Πρόεδρο του ΟΑΥ, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

Το εδάφιο Σε σχέση με τις αναφορές του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κ. Θωμά Αντωνίου και σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το ασυμβίβαστο, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει τα εξής:

(α) Η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως φαίνεται ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε.

(β) Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «Νομικό Τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ. Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ. Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση του κ. Αντωνίου. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι, αναζητώντας σήμερα την καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε και συνεπώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν ενήμερη. Επίσης, η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας και συνεπώς κάθε περί του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές

(γ) Δεν έχουμε αντιληφθεί ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός αφού δεν είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ, κ.λπ. Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει υπεράνω του νόμου.

(δ) Η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει. Αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.

2. Πριν λίγες ημέρες, όταν το θέμα ηγέρθη από το ΚΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου δήλωνε ότι «αν ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος». Ξαφνικά, ο δήθεν ευπρόσδεκτος έλεγχος χαρακτηρίζεται ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται από θεσμικούς φορείς». Συνεπώς, για σκοπούς προάσπισης των θέσεων μας και απόκρουσης των κατηγοριών που έχουμε δεχθεί, δίνουμε στη δημοσιότητα τη χθεσινή επιστολή μας.

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή.

Σημειώνεται ότι, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της έρευνας περί ασυμβίβαστου σχετικά με τη συμμετοχή Θωμά Αντωνίου στο Διοικητικό Συμβούλιο  του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης (03/08) το ant1live.com.cy, με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη (02/08) προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Θωμάς Αντωνίου τον ενημέρωνε για τις ανοίκειες, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειας από εξωθεσμικούς θέτοντας ταυτόχρονα την παραίτησή του στο τραπέζι.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είχε δηλώσει ότι οι τελευταίες εξελίξεις μόνο ικανοποιημένο δεν αφήνουν το Προεδρικό, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σταθερότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, κάτι, που όπως αναφέρει, συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τα πρώτα στάδια της υλοποίησης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, αλλά και για να προωθηθούν αναβαθμίσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις προφορικά, αφού απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ η προσοχή πλέον στρέφεται στις αποφάσεις που καλείται να λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.