Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 9 ετών, επέβαλε την Τετάρτη, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε κατηγορούμενο, ο οποίος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, κρίθηκε ένοχος και στις 7 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου προσώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κακουργιοδικείο εξέδωσε επίσης διάταγμα για παραπομπή του κατηγορούμενου στην Αρχή Εποπτείας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στην Αρχή Εποπτείας παραπέμπονται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων προσώπων και σκοπός της Αρχής είναι η αξιολόγηση των καταδικασθέντων και η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Περαιτέρω, εκδόθηκε από το Δικαστήριο διάταγμα απαγόρευσης εργοδότησης του κατηγορουμένου σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά, για περίοδο 10 ετών από την ημερομηνία αποφυλάκισής του.

Κρίνοντας όλους τους μάρτυρες της Κατηγορούσας Αρχής ως αξιόπιστους, το Δικαστήριο, στην πολυσέλιδη απόφασή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι η «η αυξητική τάση στη διάπραξη αδικημάτων αυτής της φύσης, όχι μόνο αναγνωρίζεται από τη νομολογία αλλά προκύπτει εμπράκτως από τον όγκο των υποθέσεων που τίθενται καθημερινά ενώπιον των Δικαστηρίων. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα επιτάσσει την επιβολή αποτρεπτικών ποινών και καθιστά την αυστηρή μεταχείριση των παραβατών επιτακτική. Η αποτροπή έχει δύο παραμέτρους, την αποτροπή του ίδιου του παραβάτη από την επανάληψη του εγκλήματος στο μέλλον και την αποτροπή τρίτων από τη διάπραξη όμοιων ή παρόμοιων εγκλημάτων».

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι «τη θέση του ο κατηγορούμενος σαφώς καταχράστηκε όταν, αντί προστάτης και νονός, κατέστη, με την επαναλαμβανόμενη δράση του, για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του, ένας πραγματικός εφιάλτης».

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2020.

Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της φύσης και της ηλικίας του θύματος.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κα Θεοδώρα Παπακυριακού, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.