Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σταση εργασιας αγγλικη σχολη 23/06

Η Οργάνωση Προσωπικού Αγγλικής Σχολής σε ανακοίνωση του, αναφέρει πως οι τρεις εκλελεγμένες εκπαιδευτικοί "διώκονται πειθαρχικά για πράξεις που αφορούν τη συνδικαλιστική τους δράση και όχι για πράξεις που με έντεχνο τρόπο συνέδεσε η Διεύθυνση και η Διοίκηση με την ιδιότητά τους ως εκπαιδευτικών – εργαζομένων στη Σχολή".

Προσθέτει ότι η αφετηρία για τις πειθαρχικές διώξεις είναι η αυθόρμητη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε αρχές Οκτωβρίου 2021.

Η Οργάνωση κάνει λόγο για «στημένες πειθαρχικές διαδικασίες» με στόχο την απόλυση των τριών συνδικαλιστριών εκπαιδευτικών.

Αναφέρεται ότι «στην προσπάθεια για να δημιουργήσουν κατηγορητήριο εναντίον τους, χρησιμοποίησαν πρακτικά της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τα οποία λήφθηκαν παράνομα αφού δεν ζητήθηκαν ποτέ επίσημα από τη Βουλή και επιστολές που απέστειλαν ως συντεχνιακοί».

Επίσης, σημειώνεται ότι «η υποβολή παραπόνων στην Επίτροπο Διοικήσεως εναντίον του Διευθυντή από τις δύο εκπροσώπους μας, θεωρήθηκε ότι ήταν δυσφημιστική συμπεριφορά προς τον Διευθυντή και χρησιμοποιήθηκε στο κατηγορητήριο εναντίον των δύο συναδέλφων μας, παρά το ότι η Επίτροπος Διοικήσεως ενημέρωσε την Αγγλική Σχολή ότι είναι ποινικό αδίκημα εάν αυτό το γεγονός χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν».

Ως εκ τούτου, αναφέρει η Οργάνωση, η Διεύθυνση και Διοίκηση παραβιάζουν το Άρθρο 5(1) (α) του Περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων (Κυρωτικό) Νόμο του 1995 έως 2012, το οποίο δίνει αποτελεσματική προστασία στους εκπροσώπους των εργαζομένων, απαγορεύοντας στον εργοδότη να προβεί σε απόλυση εάν αφορά συνδικαλιστική δράση και ενέργειά τους.

Σημειώνεται ότι μετά από μελέτη των πληροφοριών της ESSA, το Υπουργείο Εργασίας ήταν αυτό που ζήτησε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για πιθανά ποινικά αδικήματα εκ μέρους του Διευθυντή.

«Όλες οι κατηγορίες ενάντια στις εκπροσώπους μας, διατυπώθηκαν από τον Διευθυντή και σε μία περίπτωση από στενό συνεργάτη του. Σε σχέση με την περίπτωση αυτή, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι αποτελεί κατασκεύασμα από μέρους τους, για να στηριχθεί η ήδη ειλημμένη, εκδικητική και παράνομη απόφαση για απόλυση των τριών συνδικαλιστριών», προστίθεται.

Η Οργάνωση αναφέρει πως η Διερευνητική Επιτροπή που ανέλαβε να εξετάσει τις καταγγελίες εναντίον των τριών συντεχνιακών, αποτελείται από δύο μέλη της Διευθυντικής Ομάδας, την οποία διόρισε ο ίδιος ο Διευθυντής κατόπιν έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου για έναρξη πειθαρχικής έρευνας.