Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αυγουστης ευσταθιου

«Αυτές οι μνήμες δεν σβήνουν με καμία δύναμη», Αυγουστής Ευσταθίου (2002). «Για μένα ο χρόνος σταματά όταν βρίσκομαι εδώ και μεταφέρομαι στις 3 Μαρτίου 1957», Αυγουστής Ευσταθίου (2018).

Ο χρόνος για τον Αυγουστή Ευσταθίου, τον «Ματρόζο» της ΕΟΚΑ, τον πιστό σύντροφο και συμπολεμιστή του Γρηγόρη Αυξεντίου, ήταν λες και σταμάτησε εκείνο το πρωινό της 3ης Μαρτίου του 1957.

Τι κι αν πέρασαν χρόνια και δεκαετίες ολόκληρες. Οι αναμνήσεις του ιερού αγώνα της ΕΟΚΑ και του αντάρτικου μέχρι και την τελευταία ηρωική μάχη του Μαχαιρά, τον συντρόφευαν μέχρι χθες, οπότε και κίνησε για το αιώνιο ταξίδι. Για το Πάνθεον των Ηρώων, όπου θα ανταμώσει ξανά τον Μάστρο του.

«Ευχαριστώ το Θεό γιατί με αξίωσε να γνωρίσω, πλέον το δάσκαλος για τον Αυξεντίου εν λίγο και απόψε τον αποκαλώ διδάκτορα της λευτεριάς», είχε δηλώσει το 2011 ο Αυγουστής Ευσταθίου.

Μαζί έδωσαν τη μάχη των μαχών στο Μαχαιρά. Μέχρι τέλους. Η μοίρα τον Αυξεντίου τον έστειλε στην αιωνιότητα, τον Αυγουστή όμως τον κράτησε στη γη για να μάθει στις επόμενες γενιές πώς ζει, πεθαίνοντας, ο Έλληνας. Αναρίθμητες οι φορές που κλήθηκε να εξιστορήσει τις τελευταίες ηρωικές στιγμές του Ζήδρου της ΕΟΚΑ.

«Ήταν όρθιος, είχαν πάρει τα ρούχα του και καιγόταν σαν λαμπάδα. Τρόμαξα και φώναξα : Παναγία μου! Το λέω και συγκινούμαι. «Μην φοβάσαι Ματρόζο, μην φοβάσαι». Ήταν οι τελευταίες λέξεις που άκουσα από τον Αυξεντίου», είχε δηλώσει.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου από την Πόλη Χρυσοχούς, ο Ματρόζος της ΕΟΚΑ, απεβίωσε χθες σε ηλικία 88 ετών.

H κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις 11.30 το πρωί στον Ι.Ν της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.

Σε ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, γίνεται έκκληση όπως αντί στεφάνων, γίνονται εισφορές στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Κόμματα, οργανώσεις και υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις.