Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σταθμος παραγωγης

Υπογράφτηκε η συμφωνία χρηματοδότησης για τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό Παραγωγής Ενέργειας των 260MW στην Κύπρο, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η εταιρεία CYFIELD.

Επισημαίνεται ότι στις 15 Ιουλίου 2022 υπογράφηκε η τελική συμφωνία χρηματοδότησης μετά από σύμπραξη της Τράπεζας Κύπρου και της Εurobank, για τον πρώτο ιδιωτικό συμβατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο από φυσικό αέριο, Power Energy Cyprus (P.E.C.).

Το δάνειο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος ανέγερσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, έχει αναλάβει από κοινού η Τράπεζα Κύπρου και η Eurobank (σύμπραξη). Τονίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη καλύψει με δικά της κεφάλαια τις μέχρι σήμερα οικονομικές ανάγκες του έργου, για να φτάσει η συνολική επένδυση των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Τονίζεται ότι ο πρώτος συμβατικός ιδιωτικός σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρισμού με 260MW, θα παράγει το 25-30% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Κύπρου, και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που περνούμε αυτή την περίοδο. Με μεγάλη αποδοτικότητα υπολογίζεται πως θα ρίξει σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού για εταιρείες και νοικοκυριά. Θα έρθει επίσης να καλύψει την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου, έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύει ακατάπαυστα για 30 χρόνια.

Σύντομα η εταιρεία θα εισέλθει και στην προμήθεια ηλεκτρισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

Την ανέγερση του 1ου ιδιωτικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας έχει αναλάβει η Cyfield Construction Ltd.

To έργο θα ολοκληρωθεί το 2023, καταλήγει η ανακοίνωση.