Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το φινάλε και την τελική παρτίδα σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα και να σχεδιάσει τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη εξετάσει, προειδοποίησαν επιστήμονες.

Συγκεκριμένα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Επιπτώσεων στο Κλίμα αναφέρονται σε κενά γνώσης σε ότι αφορά τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Science».

Τα κλιματικά μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα και παρέχουν στις κυβερνήσεις τα εφόδια και τα εργαλεία για χάραξη πολιτικής, αναφέρουν.

Αυτό που έχει διερευνηθεί λιγότερο είναι ο κλιμακωτός αντίκτυπος ορισμένων γεγονότων, όπως οι καταστροφές σε καλλιέργειες και η απώλεια υποδομών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ερευνητές προτείνουν μια διεθνή ερευνητική ατζέντα για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τις  χειρότερες περιπτώσεις και αυτές βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες: την πείνα και τον υποσιτισμό, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις συγκρούσεις και μεταδιδόμενες ασθένειες.

 «Οι μη αναστρέψιμοι και δυνητικά καταστροφικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό και τις ενέργειές μας», δήλωσε ο Johan Rockstrom, διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσνταμ.

Είπε ότι όση περισσότερη έρευνα γίνεται σε θέματα της τήξης των πάγων ή στις επιπτώσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου τόσο μεγαλύτερη αναδεικνύεται η ανάγκη για σενάρια υψηλού κινδύνου.

 «Το κλειδί είναι να κάνουμε τα  λεγόμενα μαθηματικά της καταστροφής, για να την αποφύγουμε», είπε.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι διαδοχικές εκθέσεις του ΟΗΕ επικεντρώθηκαν κυρίως στις προβλεπόμενες επιπτώσεις της θέρμανσης κατά 1,5-2C και απέκλεισαν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι περιοχές ακραίας ζέστης, με μέση ετήσια θερμοκρασία άνω των 29 C , θα μπορούσαν να καλύψουν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2070.

Προειδοποίησαν ότι οι θερμοκρασίες ενέχουν μεγάλο κίνδυνο πολλαπλών αστοχιών εξαιτίας και της ξηρασίας όπως αυτή που έπληξε τη δυτική Ευρώπη και καύσωνα όπως εκείνος που έπληξε τις σοδειές σιτηρών στην Ινδία τον Μάρτιο και Απρίλιο.