Τηλεόραση Ραδιόφωνο
i-sintagi-tis-imeras

Σιροπιαστή καρυδόπιτα μας προτείνει να εντάξουμε στο σημερινό μας μενού ο σεφ Κωνσταντίνος Χρυσοστόμου. Πιο κάτω τα υλικά που θα χρειαστούμε και η εκτέλεση της συνταγής. 

Υλικά για το σιρόπι

400 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

400 γρ νερό

1 στικ κανέλα

1 λεμόνι

Υλικά για καρυδόπιτα

90 γρ Βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου

100 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

180 γρ αλεύρι σκληρό

2 αβγά

100 γρ καρυδόψιχα

½ κ.γ γαρίφαλο

½ κ.σ. κανέλα

1 κ.σ. μπεικιν παουντερ

1 πρέζα αλάτι

80 γρ γάλα

βούτυρο για το ταψί αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το ταψί

Εκτέλεση για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους την ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες απο το λεμόνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με την εκτέλεση της καρυδόπιτας.

Εκτέλεση καρυδόπιτας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την ζάχαρη, την βανίλια και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 3 – 4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. απο το αλεύρι, τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Σε μπλέντερ προσθέτουμε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλο και τα αλέθουμε μέχρι να πάρει το μέγεθος προτίμησης μας. Στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπόλ και μαζί με το αλεύρι το μπεικιν παουντερ και το αλάτι. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και τα στερεά υλικά. Τα χτυπάμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Έπειτα, βουτυρώνουμε καλά το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε ( 20 εκ. Χ 20 εκ.) και προσθέτουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 – 40 λεπτά. Στην συνέχεια βάζουμε αμέσως το κρύο σιρόπι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

κωνσταντινος χρυσοστομου

Κωνσταντίνος Χρυσοστόμου

Μέλος Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου

Pastry Cook Four Seasons Hotel