Τηλεόραση Ραδιόφωνο
i-sintagi-tis-imeras

Η διάθεση για γλυκό υπάρχει πάντα, έτσι σήμερα το μενού περιλαμβάνει τάρτα λεμόνι δια χειρός Νέαρχου Αριστείδου. Ο σεφ μας παρουσιάζει τα υλικά που θα χρειαστούμε καθώς και την εκτέλεση βήμα βήμα για να την πετύχουμε.

ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ

· 400 γρ. αλεύρι (4 φλυτζάνια)

· 200 γρ. ζάχαρη (1 φλυτζάνι)

· 200 γρ. βούτυρο (1 φλυτζάνι)

· 60 γρ. αυγό (1 αυγό μέτριο)

· Ξύσμα από μισό λεμόνι

ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

· 160 γρ. αυγό (3 αυγά)

· 95 γρ. κρόκο αυγού (4 κρόκους)

· 150 γρ. ζάχαρη ( 1 ½ φλυτζάνι)

· 2 φύλλα ζελατίνης\

· 135 γρ. χυμό λεμονιού ( ¾ φλυτζανιού)

· 110 γρ. βούτυρο ( ½ φλυτζάνι)

· 5 γρ. πάστα βανίλιας (1 κουταλάκι)

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΟΥ ( BLACKCURRANT FILLING)

· 200 γρ. μαρμελάδα φραγκοστάφυλου

ΜΑΡΕΓΚΑ

· 100 γρ. ασπράδι αυγού ( 5 αυγά)

· 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ( ½ φλιτζάνι)

· 100 γρ. ζάχαρη άχνη ( ½ φλιτζάνι)

· 10 γρ. ζάχαρη βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά, σιγά το αυγό σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα προσθέτουμε το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Όταν παγώσει καλά ανοίγουμε την ζύμη και την βάζουμε στην φόρμα της τάρτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει στους 170 βαθμούς, στον αέρα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού μαζί με την ζάχαρη, το αυγό, και τον κρόκο αυγού, τα βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η κρεμά να αρχίζει να πήζει. Παράλληλα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε παγωμένο νερό να μαλακώσουν. Όταν κατεβάσουμε την κρέμα από την φωτιά προσθέτουμε την ζελατίνη, την βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί το βούτυρο με την κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα λεμονιού λίγο να κρυώσει. Παίρνουμε την τάρτα μας απλώνουμε την μαρμελάδα φραγκοστάφυλου και από πάνω την κρέμα λεμονιού. Την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΜΑΡΕΓΚΑ

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί και χτυπάμε μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής το μείγμα και σε ένα ταψί βγάζουμε την μαρέγκα μας σε σχήματα της επιλογής μας. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 80 βαθμούς για 1-1,5 ώρα.

νεαρχος αριστειδου

Νέαρχος Αριστείδου

Μέλος Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου