Τηλεόραση Ραδιόφωνο
i-sintagi-tis-imeras

Άλλη μια πεντανόστιμη συνταγή περιλαμβάνει το μενού σήμερα. Ο σεφ Κυριάκος Μαλεκκίδης μας σερβίρει κουνέλι λεμονάτο στην κατσαρόλα. Πιο κάτω όσα υλικά θα χρειαστούμε για τέσσερα άτομα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

· 3 ζουμερά λεμόνια – το ένα κομμένο σε φέτες και τα άλλα δύο στυμμένα για να πάρεις το χυμό τους

· 4 κ.σ. ελαιόλαδο

· 250 ml. ζωμό κοτόπουλο (αν δεν έχεις σπιτικό να προτιμήσεις τα ζελεδάκια ψυγείου)

· Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

· 1-1½ κ.γ. ginger σε σκόνη (ανάλογα πόσο σου αρέσει) – Μπορείς, αν έχεις φρέσκο και το προτιμάς να τρίψεις ποσότητα όσο 1 κουτάλι της σούπας

· 8-10 κλαράκια saffron (ή κρόκο Κοζάνης)

· 1 κουνέλι ολόκληρο, κομμένο σε μερίδες (θα ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου να το κάνει αυτό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

· Θα πρέπει να μαρινάρεις το κουνέλι για δύο περίπου ώρες. Τρίβεις καλά λοιπόν το κουνέλι με ένα μείγμα που θα ετοιμάσεις από αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ginger. Κάνεις γερό massage για να εισχωρήσει στους πόρους και να πάει παντού.

· Βάζεις σε ένα μπολ το χυμό από τα 2 λεμόνια μαζί με 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζεις μέσα το κουνέλι, το γυρίζεις να καλυφτεί από το υγρό, το σκεπάζεις και το αφήνεις στην άκρη ή στο ψυγείο. Φροντίζεις, στη διάρκεια των δύο ωρών να το γυρίσεις αρκετές φορές ώστε να μαριναριστεί καλά σε όλη την επιφάνεια.

· Αφού περάσει το δίωρο στραγγίζεις το κουνέλι (χωρίς να πετάξεις το ζουμάκι) και βάζεις πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα (να χωράει όλα τα κομμάτια σε μια σειρά αν γίνεται, διαφορετικά θα κάνεις τη διαδικασία μισή-μισή) με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί σοτάρεις το κουνέλι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

· Πασπαλίζεις με το saffron, προσθέτεις την μαρινάδα και τον ζωμό και περιμένεις να πάρει βράση. Μόλις βράσει χαμηλώνεις το μάτι, μέτριο προς χαμηλό, και αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

· Μετά από, περίπου 45-50 λεπτά ανάλογα με το πόσο μαλακό είναι το κρέας – θέλεις να είναι σχεδόν ψημένο αλλά να μη λιώνει γιατί θα συνεχίσει το μαγείρεμα λίγο ακόμα –, προσθέτεις στην κατσαρόλα τις φέτες λεμονιού, δοκιμάζεις και αλατοπιπερώνεις, αν χρειάζεται, και αφήνεις να σιγοβράσει για ακόμα 10 λεπτά. Δοκιμάζεις και αν είναι έτοιμο σερβίρεις σε μια μεγάλη πιατέλα και συνοδεύεις με ότι έχεις επιλέξει.

ΣΕΦ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΛΕΚΚΙΔΗΣ

Κυριάκος Μαλεκκίδης

Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Νέων Μαγειρικής Κύπρου