Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια τσεχια γερμανια
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Περίπου 900 πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στον εθνικό δρυμό της Βοημικής Ελβετίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Τσεχίας.

Πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη, 18 ελικόπτερα και 200 βυτιοφόρα συμμετέχουν στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται για ένατη ημέρα. Έχει πλέον περάσει τα σύνορα της Τσεχίας με τη Γερμανία, ενώ πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν στείλει επίσης η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Τσεχίας έχει χαρακτηρίσει τη δασική πυρκαγιά «πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας» όσον αφορά την έκταση, τη μορφολογία του εδάφους, τον αριθμό των πυροσβεστών και των μέσων που έχουν αναπτυχθεί, την στρατηγική που ακολουθήθηκε για την κατάσβεσή της, καθώς και τον αντίκτυπο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής και τους επισκέπτες του εθνικού δρυμού.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το πύρινο μέτωπο έχει οριοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, θεωρείται «πολύ πιθανό» η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό.