Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Προχωρούν σε βάθος οι έρευνες της Αστυνομίας και του Υπουργείου Υγείας για το Ιατρικό Κέντρο, που διαφήμιζε μη εγκεκριμένες θεραπείες σε long covid ασθενείς αλλά και θεραπείες με εμβρυικά κύτταρα και ομφαλικό αίμα.

«Έχουν ήδη ληφθεί κάποια τεκμήρια από την περασμένη εβδομάδα από το συγκεκριμένο κέντρο. Κάποια έγγραφα συγκεκριμένα αυτή την στιγμή αξιολογούνται από τους ανακριτές ώστε να καθοριστούν και οι επόμενες ενέργειες», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, οι αρχές έχουν ενώπιον τους έντεκα φακέλους ασθενών στους οποίους φαίνεται να χορηγηθήκαν εμβρυακά πολυδύναμα κύτταρα. Καθώς και τέσσερεις φάκελοι για χορήγηση ομφαλοπλακουντιακού αίματος εκ των οποίων οι τρείς ασθενείς έλαβαν ήδη το ομφαλικό αίμα.

Τα εμβρυικά κύτταρα έφθαναν στην Κύπρο από την Ουκρανία ενώ το ομφαλοπλακουντιακό αίμα προερχόταν από την Τράπεζα ομφαλικού Αίματος της Σλοβακίας. Και η Αστυνομία δεν αποκλείεται να καλέσει για κατάθεση και άτομα από το εξωτερικό που έλαβαν τις συγκεκριμένες θεραπείες.

«Χωρίς να γνωρίζουμε την έκθεση της αστυνομίας για το εάν ήταν παράνομες ή όχι δεν μπορούμε να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα. Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας μετέβησαν στο συγκεκριμένο κέντρο», είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Από την πλευρά του ο Πακγύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε χρήση αντιεπιστημονικής πρακτικής ή μεθόδου προς τους ασθενείς.

«Αυτό που εμείς που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι κατά πόσο προκύπτει περίπτωση διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από μέλη μας τα οποία πιθανόν να δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κέντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης.

Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και Ιατρικό κέντρο στη Γερμανία το οποίο ήταν αρμόδιο για την επιλογή των ασθενών και μοσχευμάτων, καθώς και ένας γιατρός του κέντρου, ο οποίος δεν διαθέτει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Κύπρο.