Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρια μιτσερο

Ένταση, αψιμαχίες, και συλλήψεις σημάδεψαν την σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής Μιτσερού, με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για εγκατάσταση ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Κατασκήνωσαν στον χώρο που θα γίνει το ασφαλτικό οι κάτοικοι της περιοχής Μιτσερού (ΦΩΤΟΣ)

Οι κάτοικοι, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην περιοχή, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον εκσκαφέα να αρχίσει τα έργα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από αστυνομικούς οι κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι:

Τα πρόσωπα αυτά αντέδρασαν με αποτέλεσμα να βρίζουν τα μέλη της αστυνομίας. Tα αδικήματα που διερευνώνται εναντίον τους είναι αυτά της δημόσιας εξύβρισης της παράνομης εισόδου, αντίστασης κατά της νόμιμης σύλληψης και διασάλευση της ειρήνης και μετά από λίγες ώρες αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς αφέθηκαν ελεύθεροι

 

Η ένταση μεταξύ αστυνομίας και κάτοικων είχε και συνέχεια. Ανά διαστήματα οι τόνοι ανέβαιναν, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για υπέρμετρη βία από τα μέλη της Αστυνομίας. Ενώ στο σημείο βρέθηκε και ασθενοφόρο καθώς κάτοικος της περιοχής σωριάστηκε στο έδαφος κατά τους διαπληκτισμούς.

Ο Κοινοτάρχης Κάτω Μονής, Χαράλαμπος Ματσούκας, ανέφερε ότι:

Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε και την υγεία των κατοίκων των παιδιών μας και όλου του κόσμου

 

Ο Κοινοτάρχης του Άγιου Ιωάννη, Ανδρέας Τσαγγαρίδης, με τη σειρά του υποστηρίξε ότι:

Μεταφέρουν εδώ με το πρόσχημα ότι εκεί που είναι μεταφέρει τον καρκίνο μήπως εδώ οι κάτοικοι μας αντέχουν το καρκίνο

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας εξήγησε ότι:

Τα μέλη της αστυνομίας βρίσκονταν εκεί καθήκοντος για να αστυνομεύσουν την εκδήλωση αυτή+ αν οποιοδήποτε πολίτης νοιώθει την ανάγκη ότι θέλει να προβεί σε καταγγελία εναντίον των μελών μας θα πρέπει να το κάνει στην ανεξάρτητη αρχής ισχυρισμών και παραπόνων της αστυνομίας

 

Επ’ αόριστον διαμαρτυρία

Η διαμαρτυρία των επηρεαζόμενων κοινοτήτων δεν ήταν απλό πυροτέχνημα. Καθώς οι κάτοικοι θα παραμένουν στο χώρο μέχρι την ανάκληση της απόφασης για μεταφορά του εργοστασίου στην περιοχή τους.

Ο Κοινοτάρχης Αρεδίου, Ιωάννης Ιωάννου, υποστήριξε ότι:

Eμείς φέραμε έντονες αντιδράσεις επειδή το κράτος παρανομεί συνεχίζει την παρανομία φέρνοντας εδώ την αστυνομίας για να προστατεύει τους παράνομους

 

Ενώ ο Κοινοτάρχης της Μαλούντας, Γιώργος Χαραλάμπους, δήλωσε ότι:

Αφού οι μελέτες στην περιοχή του Τσερίου δείχνουν ότι το εργοστάσιο θα είναι επιβλαβές γιατί μας το φέρνουν εδώ και μας λένε ότι θα παράγει οξυγόνο

 

Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας ο δρόμος Κάτω Μονής-Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις για αρκετή ώρα.

Βίντεο από τη διαμαρτυρία: 

Τις ενέργειες για εγκατάσταση ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού, καταδικάζει η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου

Τις «αυθαίρετες ενέργειες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού, που με τη χρήση αστυνομικής βίας προσπαθεί να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου τις επιλογές της για την εγκατάσταση ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού, ενάντια στη θέληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής», καταδικάζει, σε ανακοίνωση της, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου (ΠΚΚ).

«Οι κάτοικοι σ’ ένα πολύμηνο αγώνα με την συμπαράσταση της κοινής γνώμης επιδιώκουν την προστασία του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος της περιοχής, νόμιμα διαμαρτύρονται για να αποτρέψουν τις ουσιαστικά αυθαίρετες κυβερνητικές αποφάσεις», αναφέρεται.

«Σ’ απάντηση η Αστυνομία με τη βοήθεια δυνάμεων της ΜΜΑΔ και μάλλον με άνωθεν διαταγές, συνέβαλε δυο εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες – τους Κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς, ενώ βιαιοπράγησε εναντίον ειρηνικά διαμαρτυρόμενων πολιτών, που απαιτούν το αυτονόητο – ένα υγιεινό περιβάλλον για τα παιδιά τους», υποστηρίζει.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου αναφέρει, παράλληλα, ότι συμπαραστέκεται έμπρακτα στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της περιοχής στο δίκαιο αγώνα τους, «απαιτεί την απελευθέρωση των συλληφθέντων, την απομάκρυνση αμέσως της υπέρμετρης αστυνομικής δύναμης από την περιοχή και των τερματισμό των όποιων εργασιών για την εγκατάσταση εκεί του ασφαλτικού».

Τη συμπαράσταση της προς τους Κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς, εκφράζει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου

Τη συμπαράσταση της προς τους Κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία σήμερα το πρωί και τέθηκαν υπό κράτηση «επειδή παρεμπόδισαν εκσκαφέα να ξεκινήσει εργασίες σχετικά με την εγκατάσταση εργοστασίου ασφαλτικών στην περιοχή Κάτω Μονής», εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Εκφράζει, παράλληλα, τη συμπαράσταση της προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι πραγματοποιούν διαμαρτυρία σήμερα ενάντια στην εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου στην προσπάθεια τους να διαφυλάξουν ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή.

«Τόσο οι ενέργειες των Κοινοταρχών όσο και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αποτελούν την αντίδραση στις αποφάσεις του Κράτους που λήφθηκαν χωρίς να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων», καταλήγει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

μιτσερο διαμαρτυρια
μιτσερο διαμαρτυρια
μιτσερο διαμαρτυρια
μιτσερο διαμαρτυρια 1
μιτσερο διαμαρτυρια
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο
διαμαρτυρια μιτσερο