Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεα ζηλανδια τουρισμος

Άνοιξε εντελώς τα σύνορα της η Νέα Ζηλανδία, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 όταν χρειάστηκε να εφαρμόσει περιορισμούς για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι αρχές μετανάστευσης θα αρχίσουν να δέχονται εκ νέου επισκέπτες και φοιτητές με βίζα.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν χαρακτήρισε το «άνοιγμα» της χώρας ως μια άκρως σημαντική στιγμή, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα μέτρα και η πορεία που ακολούθησε η χώρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν μέρος μιας προσεκτικής διαδικασίας.

Παρά το άνοιγμα των συνόρων, η Νέα Ζηλανδία κράτησε ορισμένους περιορισμούς, αφού τη χώρα θα μπορούν να επισκεφτούν μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απαιτήσεις για καραντίνα.

Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας έχουν επίσης ανοίξει ξανά, με κρουαζιερόπλοια και ξένα γιοτ αναψυχής να επιτρέπεται πλέον να ελλιμενιστούν.

Την ίδια ώρα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ένα σταδιακό σχέδιο επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, επέτρεψε στους εμβολιασμένους πολίτες να επιστρέψουν από την Αυστραλία εκείνο τον μήνα και σε όσους έρχονταν από αλλού να επιστρέψουν τον Μάρτιο.

Τον Μάιο, άρχισε να υποδέχεται τουρίστες από περισσότερες από 50 χώρες σε λίστα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

«Εμείς, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε μια πολύ ζωντανή παγκόσμια πανδημία, διατηρώντας παράλληλα τους ανθρώπους μας ασφαλείς», είπε η κ. Άρντερν σε ομιλία της στο China Business Summit στο Ώκλαντ τη Δευτέρα.

«Αλλά η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων επεκτείνεται και στα εισοδήματα και στην ευημερία», πρόσθεσε.

Πληγή για τον τουρισμό της χώρας τα μέτρα

Ο τουρισμός ήταν ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από τα σκληρά μέτρα της Νέας Ζηλανδίας για τον Covid.
Το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2021, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ μειώθηκε στο 2,9%, από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Ο διεθνής τουρισμός δέχτηκε ένα ιδιαίτερα μεγάλο χτύπημα, με πτώση 91,5% - ή 16,2 δισ. $ (10,2 δισ. $, 8,4 δισ. £) - σε 1,5 δισ. $, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται άμεσα στον τουρισμό μειώθηκε επίσης κατά πάνω από 72.000 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

*Πληροφορίες από BBC