Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γατα σαβανας

Σε άσχημη κλινική εικόνα βρίσκεται ο γάτος Σαβάνας που ακούει στο όνομα Berton, με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να ζητά την άμεσε επιστροφή του στο περιβάλλον που γνώρισε και μεγάλωσε.

Σε γραπτή δήλωση, η Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Ανθή Μουζούρη, αναφέρει σχετικά με το περιστατικό το οποίο σημειώθηκε τον Μάιο του 2022 και εμπλέκεται ο γάτος Σάβανας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, με την Άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ότι η εικόνα του δεν είναι καθόλου καλή, με τον γάτο να είναι αφυδατωμένος και να αρνείται να φάει εδώ και τέσσερις μέρες.

«Κάνει εμετούς, έχασε αρκετά κιλά και υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η θλιβερή κλινική εικόνα του γάτου ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση αναμενομένη, αφού ένα ζώο που μεγάλωσε σε σπίτι με αγάπη, φροντίδα σαν κατοικίδιο και μέλος της οικογένειας ξαφνικά μεταφέρθηκε σε ένα κλουβί μακριά από την ιδιοκτήτρια του.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ζώα και ιδιαίτερα οι γάτες δένονται με τον κηδεμόνα τους και τον χώρο που μεγαλώνουν και η αλλαγή τους προκαλεί άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη και σε συνδυασμό με τις αντίξοες συνθήκες που ζει να έχουν αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα και να απειλείται άμεσα ακόμα και η ζωή του, αναφέρεται.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τις αρμόδιες αρχές άμεσα να μεταφέρουν τον Berton σε κλινική και να τον παραδώσουν πίσω στην ιδιοκτήτρια του, η οποία είναι διατεθειμένη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να κάνει τα πάντα για να είναι και πάλι καλά στην υγεία του και να είναι μαζί της.

Σημειώνεται ότι η ιδιοκτήτρια του είναι συνεχώς στο πλευρό του καθώς είναι και η ίδια συντετριμμένη.

«Για ποια ευημερία των ζώων μιλούμε στην Κύπρο όταν ένα ζώο χωρίς να φταίει σε τίποτα, βασανίζεται και αργοπεθαίνει μακριά από το περιβάλλον που μεγάλωσε;» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επικοινώνησε μα αρκετές αρμόδιες αρχές, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού.

Αργά χθες το απόγευμα το Κίνημα ενημερώθηκε από την ιδιοκτήτρια του, ότι μεταφέρθηκε σε δωμάτιο με κλιματισμό εντός του ζωολογικού κήπου και σήμερα μεταφερόταν σε κλινική για περίθαλψη.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε  πως ο Berton μεταφέρθηκε στην Πάφο, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση της υγείας του καθώς η ιδιοκτήτρια του δεν θα μπορεί πλέον να το επισκέπτεται. Ποιος έδωσε άδεια να μεταφερθεί το ζώο στην Πάφο πρωί πρωί σήμερα και για ποιο λόγο  δεν μεταφέρθηκε στην κλινική για περίθαλψη ;περιμένουμε απαντήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση  από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πάντως, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί την υπόθεση αρκετά σοβαρή και καλεί τον κόσμο σε μαζική κινητοποίηση για τη διάσωση του Berton.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η συγκεκριμένο αγριόγατα είχε επιτεθεί σε τρίχρονο αγοράκι, ενώ αυτό βρισκόταν στο διάδρομο της πολυκατοικίας όπου διαμένει με τους γονείς του.  

γατος σαβανας
γατος σαβανας
γατος σαβανας
γατος σαβανας