Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανδρεας μαυρογιαννης συρματοπλεγματα

Τη δική του απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω γραπτής ανακοίνωσης αναφορικά με ανάρτηση του υποψήφιου Προέδρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με επίκεντρο το μεταναστευτικό και την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στην ουδέτερη ζώνη.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η Κύπρος του αύριο, την Προεδρία της οποίας διεκδικεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, απαιτεί άμεσα μέτρα για αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξελίσσεται σε μια ακόμα τροχοπέδη επίλυσης του Κυπριακού με τη δημογραφική αλλοίωση την οποία συνειδητά και απροκάλυπτα επιχειρεί η Τουρκία.

Στην Κύπρο του αύριο η γη δεν διαιρείται με τα συρματοπλέγματα και ούτε είναι αυτά που εμποδίζουν την επανένωση του λαού μας. Είναι πραγματικά θλιβερό ο για σειρά ετών διαπραγματευτής να εκφράζει σήμερα, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απαρέσκεια του για την προσπάθεια  αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθως, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει ο κυπριακός λαός τις θέσεις του κ. Μαυρογιάννη για το μεταναστευτικό, ενώ έθεσε τα εξής ερωτήματα στον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

• Υπάρχει ή δεν υπάρχει ανάγκη για την αποτροπή της παράνομης εισόδου παράτυπων μεταναστών στη Δημοκρατία;

• Αναγνωρίζει την υποχρέωση συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004 ο οποίος καθορίζει τους ελάχιστους κανόνες για τον έλεγχο των προσώπων που διέρχονται τη πράσινη γραμμή ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών;

• Γνωρίζει ότι δυνάμει του εν λόγω Κανονισμού επιτρέπεται η διέλευση της γραμμής από υπηκόους τρίτων χωρών, μόνον εφόσον διαθέτουν είτε άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από τη Δημοκρατία, είτε έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε έγκυρη θεώρηση εισόδου και ότι αυτοί δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια;

• Εάν πραγματικά πιστεύει αυτό που αναφέρει στην ανάρτηση του, ότι η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια επανένωσης του λαού μας, τότε αυτόματα εξισώνει ένα απλό συρματόπλεγμα με τον πραγματικό λόγο της διαίρεσης, που δεν είναι άλλος από τα 40,000 Τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

• Και αφού δεν τον βρίσκει σύμφωνο αυτή η μέθοδος αποτροπής, την οποία υιοθέτησαν το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών μελών και την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «απάνθρωπη», ποια είναι αλήθεια η δική του πρόταση, εάν βεβαίως θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης;

Όσον αφορά τις αναφορές Μαυρογιάννη για τα εμπόδια στη διακίνηση των εργαζομένων και μόνιμα διαμενόντων στην ουδέτερη ζώνη, το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι η Κυβέρνηση έχει φροντίσει και για την ελεύθερη διακίνηση τους και κυρίως για την ασφάλεια τους, ενώ τον κατηγορεί για όψιμο, προεκλογικό ενδιαφέρον.

«Δεν ακούσαμε και ούτε μέσα από την ανάρτηση του είδαμε, να καταδικάζονται αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για το πρόβλημα, για την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Ούτε ακούσαμε να καταδικάζεται το ψευδοκράτος που μετεξέλιξε τη μετανάστευση σε βιομηχανία αποκόμισης εκατοντάδων εκατομμυρίων, προσκαλώντας στα κατεχόμενα πέραν των 108,000 υποτιθέμενων «φοιτητών» τους οποίους, μετά την οικονομική αφαίμαξη τους, τους προωθεί σε καθημερινή βάση στις ελεύθερες περιοχές προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας, αλλοίωσης της δημογραφίας και επιβάρυνσης των ελληνοκυπρίων φορολογουμένων αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουλίου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προέβη σε μια μακροσκελή ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της υποψηφιότητας του στο Facebook, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για γη που δεν διαιρείται, κατέκρινε την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής όσον αφορά τη διακίνηση τους.

Όσα ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στη σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουμε να επιτύχουμε ρήγματα στα συρματοπλέγματα της εισβολής. Σήμερα τα βρίσκουμε ξανά μπροστά μας και χωρίς καν να τα έχει τοποθετήσει ο τουρκικός στρατός. Δεν χωράνε άλλα συρματοπλέγματα στον τόπο μας. Η γης δεν διαιρείται. Δεν νοείται να παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων που μένουν εντός της Νεκρής Ζώνης, των γεωργών και των κτηνοτρόφων που κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανή τη «νεκρή» ζώνη.

Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές Δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα συρματοπλέγματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης μέσω των κατεχομένων. Προσθέτουν προβλήματα αντί να λύνουν, τόσο στον κόσμο της περιοχής όσο και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και κατ’ επέκταση προς την προσπάθεια επανένωσης του λαού μας. Στην Κύπρο του αύριο, δεν έχουν θέση ούτε τα συρματοπλέγματα, ούτε οι αποκλεισμοί, οι νεκρές ζώνες και οι απάνθρωπες πρακτικές.

Ευχαριστώ την «Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων», για τη συνάντηση και την ενδελεχή ενημέρωση που μου παρείχαν, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών από την τοποθέτηση των Συρματοπλεγμάτων στη Νεκρή Ζώνη.