Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεξουαλικη κακοποιηση ανηλικης
*Φωτογραφία αρχείου

Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται ότι λαμβάνει η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο, με τους αριθμούς που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες να προβληματίζουν.

Η Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, παρενέβη στα Νέα του ΑΝΤ1 και μίλησε για την ανοδική πορεία που έχουν πάρει οι καταγγελίες για τέτοιου είδους αδικήματα, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε και σε ορισμένες συμβουλές προς τους γονείς, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Υπάρχει αύξηση στις καταγγελίες, το τελευταία δεκαήμερο μετράμε περίπου 15 νέες καταγγελίες που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, εκ των οποίων οι τρεις έχουν πλέον και το αδίκημα του βιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συλληφθεί δύο πρόσωπα και άλλοι δύο καταζητούνται.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Λαμπριανίδου ο αριθμός των καταγγελιών τέτοιου είδους υποθέσεων συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 10%.

«Τους πρώτους επτά μήνες του 2021 είχαμε 157 καταγγελίες, ενώ αυτή τη στιγμή μετράμε 175 καταγγελίες για τέτοιου είδους αδικήματα», δήλωσε.

Η κα Λαμπριανίδου εξήγησε ότι η αύξηση στις καταγγελίες ενδέχεται να μην προήλθε από την αύξηση των περιστατικών, αλλά από το γεγονός ότι ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και ξεκίνησε να μιλά, χωρίς να φοβάται ότι θα στιγματιστεί. Αντιθέτως, καταλαβαίνει ότι η Αστυνομία μπορεί να προστατεύσει τα θύματα και να τα βοηθήσει μέσω ειδικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Σπίτι του Παιδιού.

«Ναι» στην επικοινωνία, «ναι» στην ενημέρωση

Ως πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το θέμα της επικοινωνίας με τα παιδιά η κα Λαμπριανίδου. Εξήγησε ότι οι γονείς οφείλουν να μιλούν μαζί τους και να τους ενημερώνουν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εκεί έξω.

«Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι τους, που πηγαίνουν τα βράδια, που κινούνται, με ποιους κινούνται. Απλά πράγματα καθημερινά τα οποία δυστυχώς όπως φαίνεται δεν γίνονται ή δεν γίνονται όσο θα έπρεπε», ανέφερε.

Πρέπει όλοι μας, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι ένα παιδί βιώνει κάτι τέτοιο να το καταγγείλουμε αμέσως στην Αστυνομία.

Εξάλλου, είναι και ευθύνη του καθενός που γνωρίζει να μιλήσει, κάτι το οποίο προνοεί και ο νόμος, αφού εάν κάποιος ξέρει για ένα τέτοιο περιστατικό και δεν προβεί σε καταγγελία μπορεί ακόμη και να μπει στη φυλακή για 15 χρόνια ή να πληρώσει πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Κλείνοντας σημείωσε ότι το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας είναι στελεχωμένο με άτομα εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα, τα οποία γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν και πώς να μιλήσουν σε ένα παιδί που έχει βιώσει κάτι τέτοιο. Το έργο των μελών της Δύναμης ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά για χάρη αυτών των παιδιών οι άνθρωποι αυτοί δίνουν το καλύτερο τους εαυτό, ασκώντας ουσιαστικά ένα λειτούργημα.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: