Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Οι πρώτοι δύο θάνατοι από την ευλογιά των πιθήκων καταγράφηκαν στη Γηραιά Ήπειρο.

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες το θάνατο ενός ασθενούς λόγω επιπλοκών της νόσου, ενώ λίγες ώρες αργότερα γνωστοποίησε ότι απεβίωσε και δεύτερο άτομο, χωρίς ωστόσο διευκρινίζει την ημερομηνία του δεύτερου θανάτου.

«Από τους 3.750 ασθενείς, 120 κρούσματα νοσηλεύτηκαν και δύο πέθαναν», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Ισπανίας.

Νωρίτερα χθες, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει το θάνατο 41χρονου ο οποίος είχε προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων. 

«Πρόκειται για ασθενή με άλλα υποκείμενα νοσήματα και ιστορικό χημειοθεραπείας και υπήρχε ένδειξη ότι η αιτία θανάτου σχετιζόταν με τον ιό», είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, Daniel Pereira.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 78 χώρες του κόσμου.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού απηύθυνε χθες έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί ώστε να μπει φρένο στο ξέσπασμα νόσου και να μην εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία όπως έγινε με τον κορωνοϊό.

«Ενημερωθείτε (για τον ιό). Μάθετε περί τίνος πρόκειται. Μάθετε για ποια συμπτώματα πρέπει να κοιτάξετε, αλλά επίσης μην πανικοβληθείτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να εκτεθούν (στον ιό)», επισήμανε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Margaret Harris.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε και το Σαν Φρανσίσκο με την πόλη να μετρά περισσότερα από 260 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

«Κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τοπικό επίπεδο, διασφαλίζουμε ότι όλοι θα καταλάβουν ότι (η ευλογιά των πιθήκων) αποτελεί απειλή για ολόκληρη την κοινότητά μας», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Grant Colfax.

Τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν τις 5,000.