Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το Υπουργείο Γεωργίας ενισχύει τις προσπάθειες των αγροτών για βελτίωση της παραγωγής αλλά και της εμπορίας των προϊόντων τους, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής στον χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ Καρπουζιού που διοργανώνεται από το Σωματείο-Αναγνωστήριο «Ελληνισμός» Ακακίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, με την πρωταγωνιστική δράση των μελών του Σωματείου και ιδιαίτερα των νέων, το Φεστιβάλ έχει ανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος, αφού πραγματοποιείται στην Κοινότητα Ακακίου από το 1968, θέτοντας ιδιαίτερα ψηλούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Οι προσπάθειες των παραγωγών της Κοινότητας αλλά και οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή πληθώρας ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, συνέχισε ο υπουργός, ένα από οποία είναι και το καρπούζι, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές η παγκύπρια καλλιεργούμενη έκταση καρπουζιού ξεπερνά τις 4000 δεκάρια, 300 εκ των οποίων ανήκουν στα όρια του Ακακίου, ενώ η συνολική παγκύπρια ετήσια παραγωγή καρπουζιού ανέχεται στις 14 χιλιάδες τόνους, με ετήσια αξία πέραν των €4 εκ.

Όπως ανέφερε ο κ. Καδής, το Υπουργείο Γεωργίας ενισχύει τις προσπάθειες των αγροτών για βελτίωση της παραγωγής αλλά και της εμπορίας των προϊόντων τους με μέτρα που στοχεύουν στην ασφάλεια της γεωργικής παραγωγής και στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, στη διαφοροποίηση, στην ανάδειξη και χωρίς στρεβλώσεις εμπορία των τοπικών γεωργικών προϊόντων, καθώς και στην αειφορία και ασφάλεια των τροφίμων.

Προς υλοποίηση των πιο πάνω στόχων, το Υπουργείο προχώρησε στη μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, προς όφελος των αγροτών, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, σημείωσε πως στο πλαίσιο της ανάδειξης της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, το Υπουργείο Γεωργίας πέτυχε την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ παραμένει σταθερή η επιδίωξη για καταχώριση και άλλων αγροτικών προϊόντων στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με τη δημιουργία νομοσχεδίου για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες από την πανδημία του κορωνοϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στήριξε κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια την αγροτική δραστηριότητα και τους αγρότες με ποσά που πλησιάζουν τα €50 εκ., ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως κατεβλήθη συγκεκριμένα οικονομική βοήθεια ύψους €500.000 στους γεωργούς της Δυτικής Λευκωσίας αναγνωρίζοντας τη σημαντική αύξηση στο κόστος άντλησης νερού άρδευσης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Γ΄ προκήρυξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα διατεθεί €1 εκ. αποκλειστικά για αιτήσεις που αφορούν άντληση νερού από μεγάλα βάθη, με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς συνδυασμό αντλητικών συγκροτημάτων, ή την αντικατάσταση ενεργοβόρας αντλίας με ενεργειακά αποδοτικότερη.

Τέλος, ο κ. Καδής εστίασε στη συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν άμεσο ή έμμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων στην Ορούντα αξίας 30 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας 5 εκ. ευρώ, το σχέδιο παρακολούθησης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα αξίας 4 εκ. ευρώ, η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας βελτίωσης των διαδικασιών στην αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων αγροδιατροφικών προϊόντων αξίας 1 εκ. ευρώ, η δημιουργία Κέντρου Αριστείας για βελτίωση των γεωργικών πρακτικών μέσω της τεχνολογίας, καθώς και έργα μεταρρύθμισης του γενικότερου συστήματος διαχείρισης υδάτων αξίας άνω των 35 εκ. ευρώ, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στον αγροτικό τομέα.

*Φωτογραφία αρχείου