Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Συνάντηση με τον έπαρχο Λεμεσού Μάριο Αλεξάνδρου, για να τον ενημερώσουν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος τους και το έργο που επιτελούν οι ναυαγοσώστες, ζητά με ανακοίνωση της η Παγκύπρια Επιτροπή Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών.

Στην ανακοίνωση τους οι ναυαγοσώστες  εκφράζουν επίσης  την απογοήτευση τους για δηλώσεις που έγιναν από  τον κ. Αλεξάνδρου στις 22 Ιουλίου 2022, στα πλαίσια της μεσημβρινής εκπομπής του Αντ1,  «Μέρα Μεσημέρι». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, « η αστοχία στις δηλώσεις του έγκειται στα εξής σημεία:

1) Οποίος έχει μετάλλιο ναυαγοσωστικής δεν προσλαμβάνεται αυτόματα δουλειά καθώς θα πρέπει να περάσει τη δοκιμασία κολύμβησης των 300μ σε 7:30 λεπτά και όχι σε 7 δευτερόλεπτα όπως ο ίδιος ανάφερε.

2) Ο μισθός 1700 ευρω ακάθαρτα και πέραν των 1500 καθαρά δεν υφίσταται για έναν πρωτοείσερχομενο.

3) «Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να έχει τρομερή ευθύνη αλλά είναι ευχάριστο όπου μπορεί κάποιος να κολυμπά όποτε θέλει για να έχει καλή φυσική κατάσταση και να μην χρειάζεται να πηγαίνει γυμναστήριο» δήλωσε που οι Επαγγελματίες ναυαγοσώστες αφήνουν ασχολίαστη.

4) «Για ένα νεαρό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον». Οι ναυαγοσώστες σχολιάζουν «φυσικά και είναι ενδιαφέρον μέχρι που κάποιος χρειαστεί πραγματικά βοήθεια μέσα στο νερό. Εκεί τα πράγματα από ενδιαφέροντα, γίνονται ανιαρά».

5) Αναφέρουν επίσης ότι υπερωρίες δεν υπάρχουν όπως ανέφερε ο έπαρχος και οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι 45 και όχι 37 όπως ισχύει για όλο το κόσμο.

6) Παράλληλα αναφέρουν ότι ο Έπαρχος απέφυγε να αναφερθεί στο ότι η δουλειά είναι 6ημερη κάνοντας αναφορά σε άδεια ασθενείας χωρίς λόγο.

7) Επίσης αναφέρουν ότι απέφυγε να απαντήσει στο σχόλιο του δημοσιογράφου για συνεχή απασχόληση των ναυαγοσωστών,  αναφέρθηκε σε καλή φυσική κατάσταση και σε μεγάλης ηλικίας ναυαγοσώστες, χωρίς να αντιληφθούντι ήθελε να πει.

8)«Κατά τον έπαρχο μπορεί κάποιος να γίνει επαγγελματίας ναυαγοσώστης σε μια βδομάδα. Κανένας άνθρωπος δεν γίνεται επαγγελματίας σε κανένα επάγγελμα με μια βδομάδα εκπαίδευσης, πόσο μάλλον σε ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές», αναφέρεται ακόμα.

Οι ναυαγοσώστες ζητούν συνάντηση με τον έπαρχο Λεμεσού «για να τον ενημερώσουμε για το επάγγελμα μας και το έργο που επιτελούμε και είμαστε σίγουροι πως αν το πράξει θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα του επαγγέλματος μας» καταλήγει η ανακοίνωση.