Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αηκ λογαριασμός

Εμπαιγμό της κοινωνίας, χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν την ακρίβεια. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι αποτελεί παλαιό μέτρο και όχι πακέτο μέτρων, αφού καταργεί υφιστάμενα μέτρα, όπως η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και προχωρά σε αναπροσαρμογή του υφιστάμενου μέτρου, μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι προκαλεί τους πολίτες, αφού θεωρεί ότι όποιος καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα είναι και οικονομικά ισχυρότερος και ζητά, η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος να γίνεται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. 

Όπως υποστηρίζει ο Χάρης Πολυκάρπου

Τιμωρώντας χιλιάδες οικογένειες και συνταξιούχους που δεν εντάσσονται στην ειδική διατίμηση της ΑΗΚ αλλά έχουν αυξημένη κατανάλωση λόγω των κοινωνικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν. Συνθήκες τις οποίες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται αλλά αγνοεί προκλητικά 

Παράλληλα το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναπέμψει την νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Ολομέλεια, για την ελάφρυνση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ακρίβεια. 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η ΠΟΒΕΚ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα, ως «δόση παυσίπονου» για τις επιχειρήσεις. 

Με ανακοίνωση αναφέρει πως δεν αποτελούν ουσιαστικό μέτρο στήριξης των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και η ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει με νέα ανακοίνωση, ότι από την επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επωφελούνται όλα τα νοικοκυριά, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τη βιομηχανία. 
Καθώς, και ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την άντληση νερού για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης. 

Παράλληλα, τονίζει πως η επιδότηση βασίζεται στην κλιμακωτή στήριξη, ώστε να ενθαρρύνεται παράλληλα και η εξοικονόμηση, ενώ αναφέρεται αναλυτικά στις διατιμήσεις που καλύπτει η επιδότηση την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου.